Trips u povrću

Jedna od najznačajnijih štetočina povrća je trips. Na biljkama paprike, krastavca, luka, kupusa ali i drugih kultura kao što je paradajz, lubenice i tikvice, najčešće se mogu naći duvanov trips (Thrips tabaci), kao i kalifornijski tris (Frankliniella occidentalis). I jedna i druga vrsta vrlo često dovode do značajnih šteta ili mogu da ugroze u potpunosti povrtarsku proizvodnju. Štete mogu biti katastrofalne naročito u zaštićenom prostoru jer tripsu izuzetno pogoduje jako topli i suvi vremenski uslovi koji upravo dominiraju u ovakvom vidu gajenja povrća.

Jedan od razloga prenamnoženja tripsa u brojnim povrtarskim usevima je činjenica da već dve zime za redom izostaju niske temperature te ova štetočina jako dobro prezimi i u novu sezonu ulazi sa visokim potencijalom.

Zbog čega je ova štetočina toliko opasna?

Prvo, reč je o polifagnoj štetočini koja napada vrlo veliki broj najrazličitijih biljaka. Od povrća, voća, ratarskih kultura, ali i svih korova koji se kod nas mogu naći. Znači jako je dobro prilagodljiva i ne bira šta će jesti.

Drugo, veoma značajno je da jako lako migrira sa kulture na kulturu i na taj način kada suzbijamo populaciju koja je prisutna na povrću u plastenicima vrlo brzo može da se pojavi populacija sa korova koji se nalaze pored plastenika.

Treća, izuzetno značajna karakteristika tripsa je da tokom sezone razvije veliki broj generacija sa kratkim životnim ciklusom. Čim štetočina ima veliki broj kratkih generacija onda je lako zaključiti da se ova štetočina jako lako prilagođava dejstvu pesticida tj. može vrlo brzo da stekne rezistentnost usled česte primene insekticida iste aktivne materije ili istog mehanizma delovanja. Zbog toga je vrlo važno suzbiti ovu štetočinu u samom početku njenog razvoja. Praksa je dokazala da je vreme za suzbijanje tripsa onda kada se primete prve jedinke ove štetočine. U tom trenutku je lako zaustaviti njegov dalji razvoj.

Često se proizvođačima desi da ne primete prisustvo tripsa u startu već to primete jako kasno kada su simptomi tako očigledni i kada ova štetočina razvije više generacija isprepletane u jednom trenutku. U toj situaciji je suzbijanje dosta teško pa ponekad i gotovo nemoguće. U tom trenutku imamo velike troškove usled prevelike primene insekticida dok biljke već trpe štetu u smanjenju prinosa kako kvantiteta tako i kvaliteta, te je šteta višestruka, a u plodovima se mogu nagomilavati ostaci pesticida.

Iz tog razloga je važno da povrtari na vreme kontaktiraju Stručnu službu kompanije Agromarket na svom terenu i da se informišu o programu suzbijanja ove, ali i drugih štetočina i bolesti u povrtarstvu.

Preporuka Stručneb službe je da se redovno prati stanje, a da se sa sa tretmanima krene čim se primete prve jedinke ove štetočine. Savetujemo primenu insekticid TEPPEKI 500 WG i to folijarno (preko lista) ili fertigaciono (kroz sistem kap po kap). Ukoliko je problem veći, tj. prisutno veliki broj jedinki, preporuka je da se u isto vreme primeni TEPPEKI 500 WG i folijarno i fertigaciono kako bi se postigao najjači efekat u suzbijanju tripsa i preseklo njegovo dalje razmnožavanje.

Za suzbijanje tripsa u povrću, posebno kod luka, u svom arsenalu imamo još jedan insekticid nove generacije EXIREL. Ovo je novo sredstvo u borbi koje pored izuzetne efikasnosti u suzbijanju tripsa ima jako dobre eko-toksikološke karakteristike, pa je potpuno neškodljiv za korisne insekte, predatore i parazitoide koji nam pomažu u održavanju štetnih insekata na niskom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *