EU planira da smanji upotrebu pesticida za 50 odsto

08. jula 2020.

Evropska unija planira da novom strategijom smanji upotrebu pesticida za 50 odsto, a evropski poverenik za poljoprivredu Janu Vojčehovski kaže da se ne sme dozvoliti uvoz proizvoda tretiranim pesticidima koji su zabranjeni u Evropi.

Dok su poljoprivrednici država članica EU suočeni sa smanjenim brojem aktivnih materija i sredstava za zaštitu bilja, istovremeno iz drugih zemalja uvoze proizvode tretirane s tim istim hemijskim sredstvima koji su unutar Unije zabranjeni.

O tom problemu je govorio evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski na video konferenciji s francuskim senatorima, prenosi Agroklub.

Pristup EU standardima hrane i zaštite životne sredine doprineo je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito sa SAD-om.

Vojčehovski je rekao da bi se na ovom području mogle javiti poteškoće s obzirom na potrebu da se slede pravila Svetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebalo da bude podvrgnut istim standardima koji se primenjuju u Evropi.

Prema podacima od prošle godine, više od četvrtine pesticida i srodnih sredstava koja se koriste u SAD-u zabranjena je u EU, odnosno od oko 400 miliona tona koliko oni godišnje iskoriste, nešto više od stotinu tona ne sme u EU, a sada ih je još više.

Evropski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritikuju EU i zbog nedoslednosti u primeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modifikovanih proizvoda (GMO).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *