Da li su junske kiše koristile ili nanele štetu povrtarstvu

Proleće nas je i ove godine iznenadilo, ali je kalendarski početak leta bio šok za poljoprivrednike Srbije. Naime posle velikog deficita vlage, u junu je mnoge ratare obradovala velika količina kiše koja je pala. Statistički rečeno na period od 30 godina, jun je jedan od najkišnijih meseca sa prosečnom količinom padavina na nivou od 80-100 mm zavisno od godine do godine. Međutim od ukupne količine padavina važniji je raspored. Slede i mngobrojni prblemi. Zašto i kako objašnjava prof.dr Žarko Ilin

    Ove godine, kao nikada ranije imali smo veliku količinu padavina tokom juna meseca.O poplavama I da ne govorimo jer sun a pojedinim lokalitetima ubiri kultura definitivno završeni. Dok su one dobro došle ratarskim kukturama, povrtari su imali manjih problema. Meteorolozi kažu da nas tokom jula očekuje takođe nestabilno vreme, koje uz nisku noćnu temperaturu praćenu dnevno visokim pikovima svaraju mnogobrojne probleme u povrtarstvu.

„Nažalost, do sada taj raspored nije bio baš najbolji, ali koliko god da je bilo oticanje vode spojilo je sa zimskim padavinama, tako da u narednih 2-3 nedelje profesionalni proizvođači će biti mirni, obzirom na potrošnju vode evaporacijom na nivou 3-5,5 mm zavisno od sume radijacije”, navodi dr Žarko Ilin.

   Kako stvari stoje upravo, veći problem predstavljaju obilne padavine, visoka realtivna vlažnost vazduha i temperature na nivou 18-19 stepeni.

,,U roku od 3 dana su idealni uslovi za pojavu plamenjače. Ako temperatura poraste u drugoj, trećoj dekadi juna, pogotovo tokom jula, što je normalno, a ostane kišovito i vlažno, postoji objektivna opasnost od pojave bakterioze, što znači da će ove godine profesionalni proizvođači imati neštopovećane troškoveza intezivnu i kvalitetnu zaštitu svih povrtarskih useva,, naglašava naš stručnjak

  Za sada je dovoljnaintezivna zaštita, ali ukoliko se ovakvo vreme nastavi do polovine jula, kako se i najavljuje, stvaranje infekcija na povrtarskim kulturama moglo bi značajno da se poveća.

„Kad god uhvati vreme, bitna je međuredna kultivacija do god biljke ne sklope redove kako bi se razbila pokorica, odnosno odavanje vode evaporacijom sa ravne površine. Ali, svakako, u narednom periodu voditi računa o proizrokovačima bolesti, ali i o štetnim insektima”, savetuje Ilin.

    Oism plamenjače koja u ovom periodu može da predstavlja velike probleme po rod povrća, proizvođači bi trebali da obrate pažnji i na štetočine, a posebno na one koje napadaju paradajz. To se pre svega odnosi na moljce, odnosno tutu absolutu. Iako je ovu štetočinu vrlo teško suzbiti, ipak pravovremenim tretmanom, vodeći računa o karenci, šteta može da se svede na minimum.

Kompanija Agromarket u svom programu zaštite  ima odlično rešenje.

Ukoliko se sa zaštitom ne krene na vreme, štete mogu da budu i 100%. Zato sada svi povrtari treba da obrate pažnju na svoje parcele i obave sve potrebne tretmane na vreme.

Nakon žetve strnina neki će iskoristiti parcelu za dva useva, druga je upravo rasađivanje paprika i kupusa za jesenji konzum ili pripremu zimnice. Ovaj posao je moguć uz organizovan system navodnjavanja i sve druge preduzete mere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *