Kako suzbiti TUTU ABSOLUTU? Ovaj moljac nanosi velike štete paradajzu video

I ove godine u plastenicima je povećan napad jedne opasne štetočine Tute absolute koja najpre napada biljku, a zatim plod i na taj način potpuno uništava prinos. To potvrđuju i feromonske klopke koje postavljaju proizvođači u svojim povrtnjacima kako bi ispratili let ove štetočine.

Tuta absoluta je karantinska štetočina i može da razvije i do 12 generacija godišnje. Proizvođači ističu da se ova napast javlja već tri godine uzastopno i nanosi velike štete u zasadima paradajza tako što buši list i plod. Iz tog razloga vema je važno adekvatno suzbijanje prve generacije ove šetočine.

Kompanija Agromarket za suzbijanje ove štetočine predlaže insekticid CORAGEN 20SC sa dozom primene od 200 ml/ha. Reč je o veoma efikanom insekticidu koji ima dvojko dejstvo. Deluje kako na položena jaja, tako i na tek ispiljene larve pre njihovog ubušenja.


U ponudi kompanije Agromarket tu je i preparat MAYOR. Reč je o jednom moćnom insketicidu koji u potpunosti neutrališe tek ispiljene larve pre njihovog ubušenja. Njegova doza primene je od 1 do 2 kg/ha. 

U svrhu suzbijanja ove štetočine treba uvek praktikovati i dodavati okvašivač IMOX u dozi od 0,1 %. Pored redovne zaštite od štetočina i bolesti u zavisnosti od vremenskih prilika treba primeniti i preparat FITOFERT BIOFLEX-L u dozi primene od 2 l/ha kako bi biljke lakše preživele ove stresne promene.

Sagovornici: Dipl. inž. Mladen Đorđević, Agromarket 
Miloš Stojiljković, povrtar iz Stajkovca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *