KOMISIJE OBRAĐUJU TEREN

Rok za prijavu štete od poplava na objektima ističe 25. juna, a komisije odbijaju zahteve za nadoknadu štete na objektima u kojima niko nije živeo, rečeno na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Kraljevu

Vanredna situacije na teritoriji grada Kraljeva je još uvek na snazi, jer se i dalje sprovode aktivnosti sanacije i dezinfekcije na područjima koje su pogodile obilne padavine.

Do danas je u Kraljevu prikupljeno 1.100 zahteva za procenu štete na građevinskim objektima i na stambenim objektima, u kojima se živelo za vreme nepogode, a koji su tokom poplava bili oštećeni. Prema rečima Radoice Kočovića, člana Štaba za vanredne situacije, od toga je 730 zahteva ocenjeno legitimno.

Na terenu je radilo šest komisija, pregledano je više od 340 objekata, a u skladu sa procedurom Vlade Republike Srbije pripremaju se rešenja kako bi bila nadomeštena šteta na poplavljenim objektima. Za objekte u kojima se nije živelo, Komisija neće davati rešenje i takvi zahtevi će biti odbačeni – rekao je Kočović.

Na nivou Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“, a u koordinaciji sa direktorima javnih preduzeća, u toku je izrada karte prioriteta za sanaciju šteta na infrastrukturi.

Kočović je podsetio da Kraljevo ima nekoliko hiljada kilometara nekategorisanih puteva koji su oštećeni u nepogodama, zbog čega je apelovao na predsednike mesnih zajednica da se uključe angažovanjem sopstvene mehanizacije, a lokalna samouprava će pomoći davanjem nafte.

Groblje u Adranima sutra će još jednom dezinfikovati ekipe Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, pa se očekuje se da će nakon toga po građane biti bezbedno da odu i obiđu grobove svojih najmilijih. Jedan od prioriteta JKP „Vodovoda“ je utvrđivanje i rešavanje problema vodovoda u Godačici, a prema rečima Kočovića postoji i veliki broj prijava da voda iz bunara i dalje nije za upotrebu.

–  JKP „Vodovod“, Sektor za vanredne situacije i Vojska Srbije čiste bunare koji su bili poplavljeni, a Štab za vanredne situacije uputio je još jedan zahtev Vojsci Srbije jer jedino ona ima dovoljan kapacitet muljnih pumpi da pomogne da se bunari, koji se koriste za potrebe domaćinsta, očiste – rekao je Kočović.

Građani ahtev za prijavu štete na individualnim objektima mogu da prijave na šalterima broj 6 i 7 (prizemlje), u zgradi Gradske uprave radnim danima od 7.00 do 17.00 časova, zaključno sa utorkom, 25. junom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *