Voćari razmišljaju da odustanu od berbe višanja

subota, 22.06.2019. u 14:40

(Фото А. Васиљевић)

Merošina – Proizvođači višanja na području opštine Merošina u dilemi su da li da nastave berbu, koja je krenula ove nedelje, pošto su otkupljivači za samo nekoliko dana snizili otkupnu cenu sa 50 na 30 dinara po kilogramu. Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Hranislav Stojanović rekao je za agenciju Beta da su sa cenom od 30 dinara vlasnici višnjika u čistom gubitku, jer samo beračima moraju da plate 20 do 25 dinara po kilogramu. – Minimalna cena sa kojom bi voćari mogli da pokriju troškove proizvodnje i ostvare kakvu-takvu zaradu je 50 dinara po kilogramu. Sa cenom od 60 dinara bili bi zadovoljni i mogli bi da računaju na neophodna ulaganja u obradu i zaštitu zasada za narednu godinu – izjavio je Stojanović.

On je istakao da je nadaleko čuvena oblačinska višnja na području Merošine i Prokuplja ove godine „odličnog kvaliteta”. – Rod je za oko 20 odsto manji nego prethodne godine, ali su zato višnje znatno krupnije i prosečan rod se, ove godine, kreće između šest i sedam tona po hektaru. Otkupljivači su se međutim dogovorili da obore cenu i stalno traže neku dlaku u jajetu. Navodno ne mogu da plate 50 već 30 dinara zato što su među višnjama videli neki listić ili nekog crva – rekao je on.

Prema njegovim rečima, prethodnih godina otkupljivači su nisku otkupnu cenu pravdali velikom ponudom višanja na svetskom tržištu i dobrim rodom tog voća u Poljskoj i SAD, ali ove godine to „ne može da im bude argument”. – Rod višanja u Poljskoj i Americi je prepolovljen zbog mraza, a slična situacija je i u ostatku naše zemlje. Rod višanja je jedino dobar na jugu Srbije. Međutim, problem je što u našoj zemlji ima malo prerađivača i oni imaju monopol. Proizvođači višanja na jugu Srbije nemoćni su da bilo šta učine jer nemaju pogone za preradu – objasnio je Stojanović Južne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *