Agroekologija Drugi pišu Pčelarstvo

Nema dovoljno pčela?! Oprašujemo voće robotima!

Dok je u prirodi sve manje pčela, u zasadima badema u Australiji započinju ispitivanja tehnologije veštačkog oprašivanja

Izraelski start-up Edete Precision Technologies for Agriculture započeo je u  Australiji komercijalna terenska ispitivanja svog robotskog sistema za oprašivanje.

Terenska ispitivanja treba da počnu u avgustu u zasadima badema u australijskoj državi Viktoria, nakon potpisivanja sporazuma sa jednim od najvećih australijskih uzgajivača badema.

Kako sistem funkcioniše?

U izveštaju se navodi da proces započinje mehaničkim sakupljanjem cveća, odvajanjem polena od prašnika i ostalih delova cveća i proizvodnjom čistog polena. Potom se genetički najbolje uklopljeni polen primenjuje na ciljano drveće pomoću robotskog sistema za oprašivanje. Jedinice za nanošenje mogu raditi tokom dana ili noći, i nezavisno od temperature okoline.

Iz Edete su saopštili da je uspešno završili terenska ispitivanja u zasadima badema u Izraelu koristeći mehaničko sakupljanje polena i robotski sistem oprašivača, što je rezultiralo znatno povećanim prinosima. Kompanija takođe planira da uspostavi operativni centar u Kaliforniji koji će opsluživati 7.400 proizvođača badema u toj saveznoj državi.

„Australija je drugi po veličini proizvođač badema na svetu i nastavlja da povećava površinu pod tom vrstom voća.“, rekla je Keren Mimran, suosnivač Edete i potpredsednica za poslovni razvoj i marketing. “Edetein sistem takođe može oprašivati pistacije, jabuke, trešnje, kruške, šljive.”

Pad prirodnih oprašivača insekata, a posebno pčela, doveo je do intenziviranja istraživanja kako pomoći voćarima da postignu optimalne prinose.

“Oko 75 odsto svetskih useva proizvedeno je zahvljujući tome što su oprašeni insektima. Bez alternativnog rešenja za oprašivanje u narednim godinama, bezbednost hrane je ugrožena, cene hrane će verovatno naglo porasti, a određena hrana može postati nedostupna”, rekla je Keren Mimran.

Ova tehnologija može biti samo alternativa i globalno bi trebalo učiniti sve kako bi se svi polinatori zaštitili od uništenja.

Đorđe Simović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *