Vojska Srbije postavila most u Sirči

Sto porodica u Sirči ponovo je dobilo vezu sa svetom zahvaljujući pontonskom mostu koji su postavili inženjerci Druge brigade kopnene vojske Srbije.

   Inžinjerijska jedinica Druge brigade kopnene vojske uspešno realizovala zadatak iz treće misije vojske –otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća,u Mesnoj zajednici Sirča.„Na osnovu zahteva Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva i odobrenja i naređenja pretpostavljene Komande Druge brigade kopnene vojske i Generalštaba vojske Srbije,Inžinjerijska jedinica Druge brigade kopnene vojske uspela je da realizuje zadatak i ponovo spoji sa svetom oko 100 domaćinstava Sirče“, pojasnio je brigadni general Željko Kuzmanović komandant Druge brigade kopnene vojske, pa dodao da Vojska Srbije ima razvijene snage i kapacitete za realizaciju sve tri dodeljene misije, kao i da je ovo još jedna potvrda sprege između Vojske i naroda.

„Postavljanjem ovog mosta stekli su se uslovi da se može angažovati teretna mehanizacija za iznošenje i izvoženje onoga što su bujične vode nanele u seoska domaćinstva, a mi ćemo u narednim danima svakako angažovati deo svojih kapaciteta u ljudstvu da pomogne stanovništvu u saniranju svojih domaćinstava. Nije prvi put da se angažujemo na ovakvim zadacima, ali se nadam da će u budućnosti pravovremenim preduzimanjem adekvatnih mera biti što manje potreba za angaživanje m Vojske i otklanjanjem ovakvih posledica. Ukoliko se bude pokazala potreba od strane organa lokalne samouprave i odobrenjem pretpostavljene Komande,Vojska Srbije je spremna da realizuje sve zadatke“,istakao je Kuzmanović

.Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević zahvalio se brigadnom generalu Kuzmanoviću i Vojsci Srbije na brzoj i efikasnoj interevenciji u Mesnoj zajednici Sirča.

„Dva ili tri dana svo domaćinstvo u Sirči bilo je odsečeno od sveta i lokalna samouprava nije imala načina, bez ispomoći Vojske Srbije,da reši ovaj problem.

Iznad Sirčanske Banje oko 25 osoba je još uvek odsečeno od sveta, ali danas ih je obišla delegacija iz Raškog okruga i Leposavića, zajedno sa lekarima iz Doma zdravlja Kraljevo“, rekao je Rakočević, pa istakao da je obaveza grada Kraljeva da svi budu zbrinuti i u svakom trenutku će pružiti pomoć kako lekarsku, tako i u vodi i hrani“.Rakočević je pojasnio da Štab za vanredne situacije grada Kraljeva treba da proceni da li i na koliko još mesta će biti potrebna reakcija Vojske.

On je dodao da je gradonačelnik grada Kraljeva, jutros na sastanku u Vladi,izneo sve probleme koji su zadesili građane Kraljeva tokom ovih poplava.Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Apelovao je na državu i državne organe da pomognu gradu Kraljevu iz svih raspoloživih resursa.

Predsednik MZ Sirča Mladen Vasiljević izjavio je da je danas situacija bolja nego juče, ali je još uvek desetak domaćinstava u Sirčanskoj Banji odsečeno od ostatka sela, do kojih nisu mogli da dođu jer su put i most bili prekinuti, pa izrazio nadu se da će sada, zahvaljujući gradu Kraljevu i Vojsci Srbije,biti u mogućnosti da im pomognu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *