Štab za vanredne situacije – 7. jun

Današnja sednica Štaba za vanredne situacije ohrabruje. I ako se potencijalno naslućivalo, I ovoga puta država će pomoći pri saniranju posledica poplava. Ono što ne ohrabruje su procene štete, koje govore da ovogodišnje poplave daleko prevazilaze one iz 2014 .

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić prisustvovao je sastanku u Vladi Republike Srbije, zajedno sa predstavnicima 22 jedinice lokalne samouprave u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode. Terzić je izjavio da je za sastanak pripremljen preliminarni izveštaj koji prikazuje nastalu štetu na teritoriji grada Kraljeva i potrebe u pogledu finansijskih sredstava,kako bismo uspeli da saniramo posledice obilnih padavina na teritoriji Kraljeva.

 „U tom izveštaju je navedeno da za sektor objekata javne namene,odnosno tri vrtića i dve škole,potrebe su 73.200.000 dinara; za sektor infrastrukture,23 mosta i puteve koji su uništeni na teritoriji grada Kraljeva,iznosi 430.000.000 dinara; za sekor stanovanja procena je oko 60.000.000 dinara. Sve ukupno to iznosi 563.000.000 dinara“, obrazložio je Terzić, pa naglasio da u ovaj iznos sredstava ne ulaze sredstva koja su neophodna kako bismo nadoknadili određeni nivo štete poljoprivrednim gazdinstvima i one štete koje su nastale u privredi.

   On je naglasio da su veliku štetu pretrpela preduzeća „Radijator“,„Gir“, „Virdžinija“ i „Euro taj“ i da će se o tome razgovarati naknadno. Gradonačelnik je istakao da je važno da smo prikazali situaciju u gradu Kraljevu onakvu kakva o na zaista jeste,objasnili situaciju na terenu, posledice elementarnih nepogoda i da smatra da ćemo dobiti apsolutnu podršku Republike Srbije kako bismo uspeli da prevaziđemo sve ove nedaće.S obzirom na situaciju na našim putevima,ne samo onim koji su u nadležnosti JP „Puteva Srbije“,već i onim lokalnim putevima, gradonačelnik grada Kraljeva tražio je dolazak Zorana Drobnjaka i njegovu pomoć ,u mašinama i u ljudstvu,kako bi posledice elementarnih nepogoda bile što pre sanirane.

„On je već juče poslao mašine preduzeća „Novi Pazar–Put“, a danas sa njim dolazi i direktor preduzeća i krenućemo zajedno da rešavamo problem po problem. Njihove mašine su već jutros bile u Petropolju,a od ujutru će se nalaziti i u Trgovištu,kako bismo uspeli da saniramo problem,koji uopšte nije mali. Jutros su otišli da pogledaju kako izgleda put koji je uništen u Trgovištu,a od sutra krećemo da radimo i ovaj putni pravac“, pojasnio je Terzić.

         Gradonačelnik je su svom izlaganju istakao i da je danas postavljen lancivni most u Sirči, a sutra će biti završeno uređenje obale sa strane Sirčanske Banje,kako bi ovaj putni pravac bio uspostavljen i kako bi svih 80 domaćinstava Sirčanse Banje bilo povezano sa gradom. Svakog dana nastavlja se sa radom, veliki broj pumpi za ispumpavanje Sektora za vanredne situacije,koje poseduje grad Kraljevo, se nalazi u Grdici,kao i pumpe iz Zrenjanina i Kraljevo će dobiti pomoć drugih gradova i opština kako bi što pre u potpunosti ispumpali vodu iz poplavljenih područja, kako one površinske vode,tako i one u samim kućama. ,,

         ,,Nakon ispumpavanja vode,vršiće se pražnjenje tog prostora od nameštaja ,pa dezinfekcija, koja je već izvršena u „Giru“,„Radijatoru“ i „Euro taju i najvažnije je da svi radimo koordinisano kako bismo uspeli da vratimo život u normalu.      Pored volontera grada Kraljeva ,doći će volonteri iz drugih mesta širom Srbije, a Štab za vanredne situacije obezbedio je dovoljan broj čizama, rukavica i svega onoga što je neophodno kako bi ti ljudi mogli da rade. Uglavnom će se raditi o fizičkim poslovim a, poslovima čišćenja i iznošenja nameštaja, čišćenja delova grada, prigradskih naselja i sela od mulja,“ pojasnio je Terzić.

      Gradonačelnik je konstatovao da je zaključak sa današnjeg Štaba za vanredne situacije da će se tražiti od Republičkog Štaba za vanredne situacije i od Republičke direkcije za robne rezerve dodatnih 10 tona euro dizela kako bismo ga iskoristili za rad mašina, ne samo mašina koje su u nadležnosti javnih preduzeća, nego i onih koje se angažuju iz privatnog sektora, a Grad će od Vojske tražiti i dobijanje dva kamiona koji bi pomogli u odnošenju smeća sa lokacija koje su zahvaćene vodom.

       Član Štaba za vanredne situacije Radioica Kočović naglasio je da su na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije definisani način i uslovi prijave štete.

       „Pošto je Vlada Republike Srbije proglasila stanje elementarne nepogode u četvrtak,danas su nam dostavljeni propisni obrasci na kojima se,isključivo u skladu sa zakonom,mora prijavljivati šteta na objektima individualnog stanovanja. Tokom nedelje očekuje mo da ćemo dobiti obrasce za prijavu štete na poljoprivrednim gazdinstvima o čemu ćemo obavestiti građane blagovremeno“, izjavio je Kočović.

      On je takođe apelovao na građane Adrana, da ne prilaze grobnim mestima dok se područje ne isuši, očisti i ne izvrši dezinfekcija.Od ponedeljka, 10. juna 2019. godine, na šalterima broj 6 i 7 (prizemlje), u zgradi Gradske uprave grada Kraljeva, od 7.00do 17.00 časova građani će moći da preuzmu obrasce za prijavu štete na objektima individualnog stanovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *