Vlada formirala radnu grupu za maline

subota, 02. maja 2020.

Vlada Srbija formirala je radnu grupu za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji na čelu sa Velimirom Stanojevićem, državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Zadatak radne grupe je sagledavanje aktuelne situacije u oblasti malinarstva, sa posebnim osvrtom na kritične tačke u tržišnom lancu proizvodnje maline (od rasadničarske proizvodnje do plasmana na tržište), u cilju donošenja odgovarajućih mera za strateško rešavanje postojećih problema u malinarstvu.

Radna grupa će se baviti i nepovoljnim uticajem klimatskih i pedoloških činilaca na proizvodnju i prinos maline.

Zadatak joj je i poboljšanje kvaliteta zdravstvenog stanja sadnog materijala maline (sertifikacija sadnog materijala, prisustvo patogena, virusa, oboljenja korena sadnice i dr.).

Baviće se i poboljšanjem uslova skladištenja, transporta i čuvanja maline; uređenjem pravila otkupa maline i definisanjem minimalnih uslova za otkupna mesta, klasiranje plodova i dr; racionalnim organizovanjem otkupa, plasmanom i prodajom maline na svetskom tržištu.

Jedna od tema za radnu grupu je i plansko povećanje proizvodnih površina uz očuvanje kvaliteta ploda i druga pitanja iz oblasti malinarstva.

U radnoj grupi su osim predstavnika ministarstava poljoprivrede, finansija i trgovine, profesori Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za voćarstvo, hladnjača kao i asocijacija malinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *