DUNAV PRIJATELJ ZA SVA VREMENA

     Novonastala situacija izazvana pandemijom koronavirusa zaustavila je strateške aktivnosti za unapređenje daljeg rada. Ali imajući u vidu značaj poljoprivredne proizvodnje, nije zaustavila aktuelne sezonske aktivnosti, kako poljoprivrednika tako i osiguravajućih kuća. Naprotiv, sve snage usmerene su na to da se uspešno obavi proces osiguranja i već sada imamo i procene značajnih šteta izazvanih prolećnim mrazom. Uz sve mere zaštite, ekipe Kompanije Dunav osiguranje su na terenu kako bi blagovremeno izvršile procenu štete, kao i pregled rizika koji je neophodan u procesu ugovaranja osiguravajućeg pokrića.

Poljoprivreda je delatnost od posebnog značaja. Imajući u vidu rast populacije, s jedne strane, I izloženost poljoprivrede brojnim rizicima, a u poslednje vreme i klimatske promene, s druge strane, ona, odnosno njena zaštita, dobija sve više na značaju. Sve države u svetu traže najbolji model zaštite.Osiguranje je sigurno značajan način upravljanja rizicima. Sve je samo pitanje načina ili modela za postizanje što višeg nivoa pokrivenosti osiguranjem.

Young woman enjoys in the wheat field

Ako posmatramo premiju osiguranja useva i plodova na nivou tržišta, ona postepeno i sa oscilacijama raste, ali nedovoljno. U 2004. godini iznosila je 10,6 miliona evra, da bi u 2008. godini dostigla 18,2 miliona evra. U 2009. godini dolazi do opšteg pada izazvanog globalnom ekonomskom krizom, tako da je premija osiguranja useva i plodova pala na 11,7 miliona evra, a zatim, u 2010. godini, na 10,2 miliona evra. Od 2011. godine počinje blagi rast, da bi, prema preliminarnim podacima, za 2019. godinu premija premašila 22 miliona evra. Suma sumarum poljoprivreda je pokrivena sa svega 12 % osiguranja. Za fabriku pod otvorenim nebom I dalje premalo, imajući u vidu da država I grad subvencionišu ovu značajnu meru

    Ukoliko želimo da od subvencija imamo veće efekte, država bi mogla napraviti preraspodelu ukupno opredeljenih iznosa tako što bi uvećala iznos za osiguranje, a ostale subvencije uslovila osiguranjem. To bi donelo daleko viši stepen pokrivenosti osiguranjem, što bi bilo korisno i za državu, i za poljoprivrednike, i za osiguravače.Država bi uspostavila potpuno upravljanje ovom vrstom rashoda iz budžeta. Bez toga, ona danas ima velika izdvajanja koja nisu unapred poznata (u slučaju velikih nepogoda s veoma niskim stepenom pokrivenosti osiguranjem).Ovakav system tripartitnog ulaganja uglavnom funfcioniše u većini evropskih država

    Inače na osnovu Zakona o odbrani od grȁda, društva za osiguranje izdvajaju 10% od naplaćene premije osiguranja useva i plodova parcela registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koje služi za finansiranje sistema odbrane od grȁda, kao preventivno delovanje.Dakle deo protivgradne odbrane finasira se od osiguarnja.Koliki će biti uticaj koronavirusa na poljoprivredu, teško je sada proceniti, ali društva za osiguranje trude se da sprovedu sve neophodne aktivnosti oko zaključenja ugovora o osiguranju i procene i likvidacije nastalih šteta. To je  sada svima prioritet, jer težački život ima mnogo kora. Nakon prolećnih mrazeva, oči su uprte u nebo, svaka kiša izaziva strepnju da li će da plavi ili da gradonosno tuče. Sa letom će opet doći I suša. Na selu je uvek bilo vanredno, zato razmislite o osiguranju.

Postojeći model subvencionisanja osiguranja poljoprivrede uređen je Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu, kao i Pravilnikom o uslovima,načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za premiju osiguranja useva,plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Subvencije za premiju osiguranja za useve,plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje opredeljene su u iznosu od 700 miliona dinara, kao i prethodne godine.

Subvencioniše se (regresira) 40-–50% plaćene premije osiguranja umanjene za iznos poreza. Prethodne godine obezbeđen je dodatan podsticaj na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, zbog velikih šteta u prethodnim godinama, i to u maksimalnom iznosu od 70% plaćene premije osiguranja umanjene za iznos poreza.

Pored subvencija koje je odobrila Vlada Republike Srbije, i lokalne samouprave daju podsticaje, koji iznose oko 20% premije osiguranja.

Pravo na korišćenje subvencija imaju vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava: pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.Pravo se ostvaruje podnošenjem zahteva Ministarstvu finansija i privrede – Upravi za trezor, zajedno s polisom osiguranja ili potvrdom izdatom od strane društva za osiguranje.

Maksimalni iznosi po vrsti podsticaja su:

– za osiguranje ratarskih kultura: 100.000 dinara;

– za osiguranje povrtarskih kultura: 500.000 dinara;

– za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja: 1.000.000 dinara;

– za osiguranje rasadnika i/ili mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod: 500.000 dinara;

– za osiguranje životinja: 2.000.000 dinara.

Ukupno, za sve vrste, korisnik podsticaja može dobiti subvenciju u maksimalnoj vrednosti od 2.500.000 dinara.

Pored navedenih subvencija, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao kreditnu podršku odobrava 100% premije osiguranja za nabavku novih grla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *