Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 19. do 25. septembra

“Što se sajamske industrije tiče, tokom jeseni će biti veoma napeto. Pretpostavljam da će Beogradski sajam kao i mi manifestacije koje nisu održane tada organizovati. Siguran sam da će tim putem ići i evropski i svetski sajmovi.”, Slobodan Cvetković

Pre više od mesec dana pisali smo o tome kako su među prvim ekonomskim žrtvama Covida-19 agrosajmovi širom sveta.  

U tom članku je, kada je reč o Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu reč, navedeno i sledeće:

“Poljoprivredni sajam je manifestacija od koje, doslovno, živi Novosadski sajam. Ona donese najviše novca ovoj kući. Od nje dobro prihoduje i Novi Sad. Organizatori godinama napominju da na dinar zarađenog novca Novosadskog sajma od najveće smotre agrara u jugoistočnoj Evropi Novi Sad prihoduje pet dinara. Ovogodišnji, 87. po redu trebalo bi da se održi od subote, 16. do petka, 22. maja. Ovo je deo godine kada se najviše ugovara prodaja izložbenog prostora. Iz ove kuće još nema nikakvih informacija koje bi povezale epidemiju koronavirusa i probleme u organizaciji sajma.”

U međuvremenu, deo kapaciteta Novosadskog sajma pretvoren je u bolnicu za lakše slučajeve inficiranih građana virusom Covid-19. Potom, dobili smo i traženu Informaciju. Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković potvrdio je da da će  Međunarodni poljoprivredni sajam biti održan  od 19. do 25. septembra 2020. Sa njim je razgovarao Đuro Vukelić.

Slobodan Cvetković, foto: Novosadski sajam

Da nije pandemije i vanrednog stanja u ovom momentu bismo razgovarali o tome kako teku završne pripreme za održavanje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Zna li se u ovom trenutku kada će sajam biti održan?

Iskreno, možemo da licitiramo o tome koliko će vanredno stanje trajati. Mi kao odgovorna firma pokušavamo da projektujemo da se Poljopriovredni sajam održi u septembru. Predvideli smo termin od 19. do 25. ukoliko se sve u vezi sa pandemijom smiri u narednih mesec dana. Što se sajamske industrije tiče, tokom jeseni će biti veoma napeto. Pretpostavljam da će Beogradski sajam kao i mi manifestacije koje nisu održane organizovati na jesen. Siguran sam da će tim putem ići i evropski i svetski sajmovi. Efekat će biti manji, ali mislim da bi mogli da organizujemo korektan Poljoprivredni sajam.

Bilo je razmišljanja da se Poljoprivredni sajam održi u terminu LORISTA.

Razmišljalo se i o tom scenariju, ali kao generalni direktor, mišljenja sam da bi LORIST trebalo da se održi u redovnom terminu, kako je planirano, a da Poljoprivredni sajam dobije poseban termin. Imamo snage da održimo obe manifestacije u punom kapacitetu.

Pretpostavljam da je deo izlagača uplatio novac za učešće na Poljoprivrednom sajmu. Šta će se s njim desiti?

S obzirom na to da ovo vanredno stanje nema tretman “više sile” onda bi, ako ne ponudimo novi termin održavanja, deo novca bili prinuđeni da vraćamo. Očekujemo da će oni koji su novac uplatili prihvatiti da se pojave u tom novom terminu. Pre tri nedelje smo dobili avans iz Turske. Zemlja partner, Češka, je uplatila celokupni iznos. I naši domaći izlagači su iskoristili terminske popuste u decembru, januaru i februaru.  Praktično do kraja marta su izlagači uplaćivali. Imam utizak da postoji optimizam kod izlagača da bi sajam u novom terminu bio zamajac za pokretanje privrednih aktivnosti u sferi agrobiznisa.  

Zbog odlaganja Poljoprivrednog sajma, Novosadski sajam trpi ekonomske štete. Kolike su one u ovom trenutku?

Najveći problem je da kada vi pravite taj “cash flow” (razlika priliva i odliva keša u jednom vremenskom periodu, prim.aut.) očekujete priliv koji je, praktično 60% u maju. To je, nesumnjivo, jak udarac. S druge strane, mi smo dosta domaćinski vodili tu kuću, pa imamo novac koji smo planirali za investicije. Njega koristimo kako bi sistem ostao funkcionalan, da ne trpe zaposleni.  Okolnost je i da je deo prostora na sajmu namenjen za smeštaj obolelih od Covid-a pa zakupci ne plaćaju poslovni prostor. Međutim, ako bi se vanredno stanje nastavilo, i u pitanje došlo održavanje sajma u septembru, tada bi kao sajamska kuće već bili u ozbiljnijem problemu.  Đuro Vukelić / Đorđe Simović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *