U Crepaji ratari zadovoljni rodom i otkupnom cenom šećerne repe

U Crepaji, poznatoj po proizvodnji šećerne repe, ova poljoprivredna kultura dobro je rodila, nije pretrpela štetu od nevremena, a poljoprivrednici kažu da su zadovoljni ugovorenom otkupnom cenom od 550 evra po vagonu.

Ovih dana, šećerana u Kovačici već će izaći sa otkupnom cenom za 2024. godinu, kako bi ratari mogli na vreme da planiraju proizvodnju.

Zbog blizine šećerane u Kovačici, Crepaja je kraj gde se tradicionalno repa seje na velikim površinama. Nekada je zauzimala oko dve i po hiljade hektara, ali prethodnih godina proizvodnja je smanjena.

Dobra cena koju je ponudila šećerana prethodne sezone podstakla je poljoprivrednike da ponovo povećaju zasade.

Repa je trenutno u dobrom stanju, a poslednje obilne padavine od 50 litara po metru kvadratnom nisu nanele veću štetu.

– Za sada smo zadovoljni. Šteta nekih nismo imali, zaobišlo nas je jače nevreme. Sada čekamo da prođe avgust i početak septembra i nadamo se sunčanim danima kako bi se povećala digestija – kaže za RTV poljoprivrednik iz Crepaje Dragan Andrejević.

Posle padavina, na pojedinim parcelama ima pojave cerkospore, ali to ne bi trebalo značajnije da utiče na prinose. Ratari kažu da će repa ove godine biti jedna od isplativijih poljoprivrednih kultura.

– Sa šećeranom smo mi već ugovore potpisali krajem prošle godine pred planove za setvu i to je skroz korektno. Dobili smo jako dobru cenu u odnosu na sve cene žitarica prošle jeseni i ona sa bonusom izlazi 550 evra po vagonu – ocenjuje Andrejević.

Dragan Jovanov iz Crepaje tvrdi da će se već sada, u avgustu, znati cena za 2024. godinu.

– Najverovatnije biće isto 55 evrocenti plus PDV. Repromaterijal je jeftiniji nego na tržištu, semena, hemija. Prskali smo već sedam puta, a biće najverovatnije i osmi put jer to povećava visinu prinosa – objašnjava Jovanov.

Iako je do početka kampanje vađenja šećerne repe ostalo više od mesec dana, ratari u Crepaji nadaju se prinosima od šest do sedam vagona po hektaru. Izvor: RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *