Rumunija plaća vlasnicima šuma da ne seku drveće

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 200 miliona evra za kompenzacije vlasnicima šuma koji ne poseku drveće zbog ekoloških zehteva. U okviru šeme, koja će se primenjvati do kraja 2027, pomoć će ići privatnim vlasnicima šuma u vidu direktnih subvencija, saopštila je Komisija koja je saglasnost dala na osnovu pravila o državnoj pomoći.

Cilj šeme je da se zaustavi i preokrene trend gubitka biodiverziteta, unaprede usluge u oblasti ekosistema i očuvaju staništa i pejzaži – navela je Komisija u saopštenju, smatrajući da je „šema bila neophodna i odgovarajuća za podršku sektoru šumarstva“.

Briselski „Politico“ piše da je Rumunija pod pritiskom EU da suzbije nelegalnu seču šume, što je problem s kojim se ta zemlja godinama bori.

Evropska komisija je 2020. pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunije zato što nije zaštitila šume iz mreže zaštićenih područja „EU Natura 2000“ i zaustavila ilegalnu seču drveća.

Uzastopne rumunske vlade uvodile su mere za borbu protiv ilegalne seče, uključujući sistem obaveznog praćenja i posebnu kancelariju tužilaštva i policije za organizovani kriminal u vezi sa sečom šume.

Grupe za zaštitu životne sredine ocenjuju da te mere nisu bilo dovoljno efikasne i kažu da se ilegalna seča i dalje sprovodi u starim, zaštićenim šumama koje su veoma važne zbog uklanjanja ugljenika.

U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rešavanjem problema nelegalne seče. Njihov izveštaj se očekuje narednih meseci. S.C. Izvor Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *