Agroekologija Vesti

Rumunija plaća vlasnicima šuma da ne seku drveće

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 200 miliona evra za kompenzacije vlasnicima šuma koji ne poseku drveće zbog ekoloških zehteva. U okviru šeme, koja će se primenjvati do kraja 2027, pomoć će ići privatnim vlasnicima šuma u vidu direktnih subvencija, saopštila je Komisija koja je saglasnost dala na osnovu pravila o državnoj pomoći.

Cilj šeme je da se zaustavi i preokrene trend gubitka biodiverziteta, unaprede usluge u oblasti ekosistema i očuvaju staništa i pejzaži – navela je Komisija u saopštenju, smatrajući da je „šema bila neophodna i odgovarajuća za podršku sektoru šumarstva“.

Briselski „Politico“ piše da je Rumunija pod pritiskom EU da suzbije nelegalnu seču šume, što je problem s kojim se ta zemlja godinama bori.

Evropska komisija je 2020. pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunije zato što nije zaštitila šume iz mreže zaštićenih područja „EU Natura 2000“ i zaustavila ilegalnu seču drveća.

Uzastopne rumunske vlade uvodile su mere za borbu protiv ilegalne seče, uključujući sistem obaveznog praćenja i posebnu kancelariju tužilaštva i policije za organizovani kriminal u vezi sa sečom šume.

Grupe za zaštitu životne sredine ocenjuju da te mere nisu bilo dovoljno efikasne i kažu da se ilegalna seča i dalje sprovodi u starim, zaštićenim šumama koje su veoma važne zbog uklanjanja ugljenika.

U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rešavanjem problema nelegalne seče. Njihov izveštaj se očekuje narednih meseci. S.C. Izvor Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *