TEŽAK DAN ZA STANOVNIKE KRALJEVA

Načelnik SVS Predrag Marić objasnio je da se nije radilo o ciklonu, već velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

„Sve ekipe Sektora za vanredne situacije su od ranog jutra na terenu. Angažovano je sedam specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, a u pogođenim mestima i sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije“, rekao je Marić.
On je istakao da se prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda do petka očekuju nove količine padavina u ugroženim mestima, zbog čega će pripadnici Sektora za vanredne situacije ostati u potpunoj pripravnosti i nastavljaju dalji rad, kako bi se život u tim mestima normalizovao.
Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

Poplave u selu Sirce. Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noci u okolini Kraljeva i Cacka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvucen, receno je Tanjugu u sektoru za vanredne situacije MUP-a. FOTO TANJUG/ SASA PETROVIC/ bg

Sve podseća na 2014. godinu. Bujica je oštetila čak i beonsku konstrukciju novosagrađenog mosta na lokalnom putu Godačice.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije, sve gradske službe i pripadnici Sektora za vanredne situacije nalaze se na terenu u ugroženim područjima.

– Na terenu je devet ekipa Sektora sa mehanizacijom i pumpama i imamo još pet dodatnih pumpi „Vodovoda“. Kompletna mehanizacija ovdašnjih javnih i komunalnih preduzeća je takođe na terenu. Radićemo danonoćno! Nekoliko lokalnih saobraćajnica je takođe oštećeno, a pojavljuju se i klizišta – raportira za „Novosti“ gradonačelnik Terzić. – Sve se rešava po prioritetima, a naše ekipe će pomagati građanima da saniraju posledice elementarne nepogode. Džakovi sa peskom se pripremaju u preduzeću „Zapadna Morava“ i potom se transportuju gde je to neophodno.

Tri osobe evakuisane su zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva, a autobus PUB Internationala sa 15 osoba, koji se zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac je izvučen, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić

U Selištu kod Trstenika poplavljeno 70 od 180 domaćinstava

Zbog izlivanja potoka u nekoliko trsteničkih sela, i na teritoriji te opštine je proglašena vanredna situacija. Najteže je u Selištu gde je rano jutros došlo do izlivanja Riljačke reke. Poplavljeno je 70 od ukupno 180 domaćinstava.

Obustavljen i železnički saobraćaj

Zbog izlivanja bujičnih potoka na kolosek i velike količine vode i zemlje na pruzi, jutros u 6.45 sati obustavljen je železnički saobraćaj između Vitanovca i Vitkovca, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Saobraćaj je zaustavljen i na deonicama Mataruška Banja – Bogutovačka Banja, Gruža – Guberevac, Polumir – Ušće i Brvenik – Raška.

OVAKO NEŠTO NE PAMTE NI NAJSTARIJI MEŠTANI

– Ovako nešto ni najstariji meštani ne pamte. Za samo nekoliko sati zbog ogromne količine vode koja se sjurila sa obližnjeg Kotlenika gotovo je celo selo pod vodom. Šteta je sigurno velika, nezapamćena! Najgore je što najavljuju nove padavine. Pred nama je gotovo sigurno još jedna besana noć – kaže Mladen Vasiljević, predsednik Mesne zajednice Sirča, dodajući da se zbog bujice urušio jedan most na lokalnom putu u ovom selu.

Slična situacija je i u Grdici gde je nabujali potok Čađavac prodro čak i u ovdašnje privatno preduzeće, kao i u obližnjim Adranima. Dvorišta su potpuno pod vodom, a meštani iz prizemlja svojih kuća pokušavaju da spasu ono što se spasiti može.

– U jednom trenutku bilo je oko pola metra vode u kući. Stradala je uglavnom bela tehnika, a nešto smo uspeli da odnesemo na sprat. Kolika je šteta nećemo znati dok se voda ne povuče, ali će biti potrebna armija ljudi da se sve ovo raskrči i sanira – nemoćno šireći ruke pričaju meštani Adrana.

Stanovnici Ribnice i Kovača takođe izbacuju vodu iz svojih domova i dvorišta. U Gledićkom kraju bujica je odnela dva pristupna mosta, jedan u Bogutovcu, ista slika i u Vitanovcu, Čukojevcu, Godačici…Jarčujku, Čibukovcu…

Čibukovac, FB, Maki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *