Strepnja od novih padavina i starih problema!

Prema nekim informacijama, u pojedinim delovima grada na Ibru, ali i široj okolini, tokom noći palo od 80 do 120 litara vode po kvadratnom metru, uz konstatciju da se zemljište natapalo obilnim padavinama i u predhodnim danima, jasno ukazuje na obim nastalih šteta

FOTO TANJUG/ SASA PETROVIC/ bg
Poplave u selu Sirce. Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noci u okolini Kraljeva i Cacka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvucen, receno je Tanjugu u sektoru za vanredne situacije MUP-a.

Obilna kiša koja je od nedelje uveče do ponedeljka ujutro pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji izazvala je bujične poplave zbog kojih je u ponedeljak vanredna situacija proglašena u Lučanima, Kraljevu, Kniću, Arilju, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Tutinu i Sremskoj Mitrovici, dok je u Ivanjici na snazi već mesec dana.

Poplava u Musinoj reci u okolini Kraljeva Foto: Tviter/willieCicci

Najveći problem na celoj teritoriji Kraljeva napunili su bujični potici koji su ugrozili čitava naselja i sela. Gotovo da nema naselja i sela u kojem neke kuće nisu pod vodom (Ribnica (poplavljena je i škola “Sveti Sava”, Adrani, Kovači, Žiča, Gotovac, Mataruška Banja, Drakčići, Petropolje, Drlupa (ima domaćinstava koji više nemaju putnu komunikaciju), Konarevo, Kovanluk, Mrsać, Vitkovac, Vrdila, Miločaj, Čukojevac, Gokčanica, Sirča, Vitanovac, Milavčići, Bukovica. Voda je prouzrokovala mnogo problema i u Vojnom naselju, Čibukovcu, pojavio se odron ispod Poljoprivredno-hemijske škole “Dr Đorđe Radić”

 Istovremeno, “Srbijavode” uvele su vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije.

Ovo je izjavio Goran Puzović, direktor “Srbijavoda”.na terenu u Kraljevu

Direktor preduzeća „Srbijavode“ označio je most ispod kojeg potok Musača prolazi ispod Ibarske magistrale kao „usko grlo“ kojeće morati da bude rešeno na pravi način. To uključuje, kako je objasnio, rešavanje ukrštanja pružnih i drumskih mostova, jer su mali, lokalni bujični potoci sada, kako je rekao „došli iza leđa i napravili to što su napravili“.

– Imamo najavu da će do petka biti padavina koje lokalno mogu biti ozbiljne. U ovom trenutku nema opasnosti od izlivanja velikih reka. Ibar i Zapadna Morava su stabilni. Tamo gde imamo regulisane sisteme nemamo problema, ali je situacija komplikovana kod bujičnih vodotoka na koje se minulih 20 godina nije obraćala pažnja.– rekao je Puzović, potvrđujući da ima najava za nove padavine koje lokalno mogu biti ozbiljne, zbog čega je i proglašena vanredna odbrana od poplava.

Pumpe, džakovi, mehanizacija, sve je postavljeno da možemo da reagujemo i do petka svi moramo biti u pripravnosti – rekao je Puzović, dodajući da sličnih problema ima i u Kniću gde su poplavljena domaćinstva u dolini reke Gruže, kao i u Novom Pazaru, Tutinu i Guči.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić, rekao je da nije bilo povređenih i stradalih, a da je evakuisano 159 osoba.

Prema podacima RHMZ na teritoriji Kraljeva je za 12 sati palo 120 litara kiše po kvadratnom metru, a za samo tri sata oko 84 litra!

Najveću štetu bujice su napravile u prigradskim naseljima Sirča, Adrani, Grdica, Ribnica, Kovači, Jovac, Žiča, u Mataruškoj Banji, selima Čukujevac, Godačica, Ročevići, Drakčići, Milavčići, Vitanovac… Prema još nezvaničnim podacima, u kraljevačkom kraju je više od tri stotine domaćinstava bukvalno pod vodom. Ogromna šteta je naneta pomoćnim i poljoprivrednim objektima, baštama, voćnjacima, plastenicima, oranicama, mehanizaciji.

FOTO TANJUG/ SASA PETROVIC/ bg

– Ovako nešto ni najstariji meštani ne pamte. Za samo nekoliko sati zbog ogromne količine vode koja se sjurila sa obližnjeg Kotlenika gotovo je celo selo pod vodom. Šteta je sigurno velika, nezapamćena! Najgore je što najavljuju nove padavine – kaže Mladen Vasiljević, predsednik MZ Sirča, dodajući da se zbog bujice urušio most na lokalnom putu u selu.

Slična situacija je i u Grdici gde je nabujali potok Čađavac prodro čak i u ovdašnje privatno preduzeće, kao i u obližnjim Adranima. Dvorišta su potpuno pod vodom, a meštani iz prizemlja svojih kuća pokušavaju da spasu ono što se spasti može. U ovom kraljevačkom selu pod vodom je i groblje koje se nalazi tik uz Ibarsku magistralu, kojom su danas vozila teško saobraćala.

– U jednom trenutku bilo je oko pola metra vode u kući. Stradala je uglavnom bela tehnika, a nešto smo uspeli da odnesemo na sprat. Biće potrebna armija ljudi da se sve ovo raskrči i sanira – nemoćno šireći ruke pričaju meštani Adrana.

U gledićkom kraju bujica je odnela dva pristupna mosta, jedan u Bogutovcu, ista slika i u Vitanovcu, Čukojevcu, Godačici…

Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noci u okolini Kraljeva i Cacka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvucen, receno je Tanjugu u sektoru za vanredne situacije MUP-a.

Foto galerija FB Live from #kraljevo #lucani #arilje #cacak #serbia #poplave2019,foto Tanjug/Saša Petrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *