OKO 300 DOMAĆINSTAVA U KRALjEVAČKIM PRIGRADSKIM NASELjIMA I SELIMA POTPUNO POD VODOM

Prema podacima RHMZ na teritoriji Kraljeva je za 12 sati palo više od 120 litara kiše po kvadratnom metru, a za samo tri sata oko 84 litra! Brzo su se pojavili bujični vodotokovi praveći ogromnu štetu. Sve mere da ova situacija prođe sa što manje štete i da se ugrožena domaćinstva u najkraćem roku saniraju ,,, REKAPITULACIJA DANA,,

Ovo je u ponedeljak izjavio Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“, obilazeći most preko Musine reke na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva, kao jednu od najugroženijih tačaka i na kojoj ova rečica preti čak da se prelije na magistralnu saobraćajnicu.

– Imamo najavu da će do petka biti padavina koje lokalno mogu biti ozbiljne. Zato je i proglašena vanredna odbrana od poplava na teritoriji cele Srbije. Najkritičnije je u kraljevačkim prigradskim naseljima i selima, potom u Kniću u dolini reke Gruže, u Novom Pazaru nije teška situacija kao u Kraljevu, a izlivanja ima u Tutinu i u Guči – dodao je Puzović. – U ovom trenutku nema opasnosti od izlivanja velikih reka. Ibar i Zapadna Morava su stabilni. Tamo gde imamo regulisane sisteme tu nemamo problema, ali je zato situacija komplikovana kod bujičnih vodotokova na koje se minulih 20 godina nije obraćala pažnja, a tu su izgrađena i naselja i industrijski i poljoprivredni objekti.

poplave Zakuta, Knić- Kraljevo

Najveću štetu bujice su napravile u prigradskim naseljima Sirča, Adrani, Grdica, Ribnica, Kovači, Jovac, Žiča, u Mataruškoj Banji, selima Čukujevac, Godačica, Ročevići, Drakčići, Milavčići, Vitanovac… Prema još nezvaničnim podacima, u kraljevačkom kraju je više od tri stotine domaćinstava bukvalno pod vodom. Osim na stambenim, bujične rečice i potoci, kao i atmosferske vode, napravili su i ogromnu štetu na pomoćnim i poljoprivrednim objektima, baštama, voćnjacima, plastenicima, oranicama, mehanizaciji…

Pored prigradskih naselja, Ribnica, Grdica i Čibukovac poplave većeg obima zabeležene su na pravcu Kraljevo-Gledić u selu Godačica, u Bogutovcu, Gotovcu i još na mnogim drugim mestima.

Kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić potvrdio je da su poplave noćas i danas u kraljevačkom kraju izazvale mnogo štete.

Pored obilnih kiša, imamo i klizišta, prekida putnih pravaca na nekoliko mesta, u Milavčićima je zbog poplava bio „zarobljen“ i autobus, ali su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali sve putnike – podsetio je Terzić, dodajući kako se grad trudi da zajedno sa pripadnicima Sektora, preduzećima „Srbijavode“ i „Zapadna Morava“ i uz pomoć mehanizacije javnih komunalnih preduzeća reaguje što je pre moguće.

Gradonačelnik Kraljeva kaže da su sve ekipe državnih i lokalnih javnih preduzeća na terenu, iako se i našoj redakciji javio jedan broj nezadovoljnih građana koji tvrde da su ih poplave ugrozile, ali da je pomoć spora ili da je nema dovoljno.

– Građane molim da u situaciji kada pomoć ne dolazi u najkraćem mogućem roku razumeju da zbog veličine teritorije grada Kraljeva treba i sami da se organizuju dok pomoć ne stigne. Radimo prema prioritetima i najvažnije je da sve vreme postoji koordinacija između gradskih organa, Sektora za vanredne situacije i preduzeća „Srbijavode“ i „Zapadna Morava“ – poručio je sugrađanima gradonačelnik Kraljeva, napomenuvši da su pripadnici Sektora za vanredne situacije reagovali odmah po početku obilnih padavina i da su od ranih jutarnjih sati na terenu. U selu Petropolje, 18 kilometara od Kraljeva prema Kragujevcu, bujične vode odnele su danas tri mosta i oko 200 metara puta, pa pojedina domaćinstva praktično više nemaju putnu komunikaciju.

Pod vodom su i domaćinstva u selima Vrba, Vitanovac, Vitkovac, Drlupa (ima domaćinstava odsečenih od sveta), brojna domaćinstva u selima Čukojevac, Ravanica i Godačica, gde je voda oštetila nov most u centru sela. Poplave su pogodile i Kovače, Voćareve livade, Žiču, Gotovac, Adrane, Matarušku Banju.

U zaseoku Gajčani (Sirča – put ka Sirčanskoj Banji), srušio se most – jedina veza sa gradom, a u ovom velikom zaseoku, kako javljaju pratioci našeg portala ima dosta starijih i bolesnih. Takođe, odronio se i deo padine iznad atletskog stadiona na kojem je u toku rekonstrukcija, pa je sa tim klizištem „otišao“ i deo sabraćajnice. Odrona ima i ispod parka pored Gospodar Vasinog konaka, a iznad kraljevačkih splavova.

Problema ima u Oplanićima, Popovićima, Ravanici, Sirči, Drakčićima, Bukovici, Miločaju u kojem su takođe oštećeni mostovi. Brojne kraljevačke ulice bile su jutros pod vodom, a podrumi nekih kraljevačkih zgrada do plafona su puni. Posebno je kritično u Industrijskoj ulici, kraju koji je i inače stalno pod vodom, na šta se stalno žale vlasnici preduzeća u toj zoni, a pod vodom je i Groblje streljanih…


Šefica odseka za hidrološke prognoze u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Jelena Jeremić izjavila je za RSE, da se u toku današnjeg i sutrašnjeg dana može očekivati povlačenje vode na Zapadnoj Moravi, u zoni Kraljeva, gdje je zabilježen najveći rast uslijed neočekivanih padavina.

Foto galerija FB Live from #kraljevo #lucani #arilje #cacak #serbia #poplave2019,foto Tanjug/Saša Petrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *