Autor Redakcija Agrosavet.rs
Septembar 2018
U jednom kućerku u Sremu, u Šidu, nedaleko od pružnog prelaza koji ga deli na „vinski“ i „svinjski“, mestu u kojem se rodio naš današnji domaćin Bojan Trenkić, ovih dana pogoni su bučni i maksimalno angažovani jer je počela sezona sušenja paradajza i jabuke.
![](https://naseselo.rs/wp-content/uploads/2019/04/Sušenje-jabuka-i-paradajza-09-1024x597.jpg)
Počela sezona sušenja
Buka mu, kaže Bojan, nije strana ali ona prijatnija, koju proizvodi zvuk tamburice i drugih instrumenata, na brojnim koncertima na kojima je nastupao pre svega kao zaposlen u Velikom tamburaškom orkestru Radio – televizije Vojvodine, a potom i kao član višestruko nagrađivanog orkestra „Zorule“.
Kada odloži tamburicu, sa kojom druguje od malih nogu a svoje znanje prenosi i mladim talentima, sa ocem Ljubom, suprugom Jelenom i vrednim radnicama, posvećuje se organizaciji proizvodnje koja je još uvek nesvakidašnja u Vojvodini.
Valjalo je, kaže Trenkić, odvažiti se i osmisliti proizvodnju koja je atipična u tom kraju. Svi koji su sa skepticizmom gledali na njihove početke samo su im pomogli da u toj nameri budu još odlučniji.
Sušeni paradajz i čips od jabuke
Nakon svega nekoliko godina, uspeli su da stvore dva brenda – sušeni paradajz u ulju i čips od jabuke sa ukusom cimeta – zdravije alternative postojećim grickalicama.
![](https://naseselo.rs/wp-content/uploads/2019/04/Sušenje-jabuka-i-paradajza-07-2-1024x597.jpg)
Budući da u našoj zemlji, donedavno nisu mogli da se kupe takvi proizvodi koji su kod nas sušeni i pakovani, jedna od njihovih misija u predstojećem periodu biće i navikavanje domaćih kupaca na proizvode iz Vojvodine, tim pre što ne zaostajemo za kvalitetom koji se nalaze u grčkim ili italijanskim teglicama. Šljive, grožđe, crni luk, trenutno suše isključivo za sopstvene potrebe ali će te namirnice, kako napominje Trenkić, uskoro biti deo njihovog redovnog asortimana.
U iščekivanju boljih dana, Trenkići su se orijentisali, pre svega, na kvalitet svojih proizvoda, što su znatiželjni kupci na brojnim noćnim bazarima, izložbama i etno sajmovima i prepoznali.
Trenutna dnevna proizvodnja im je 500 teglica sušenog paradajza u ulju, a količinu prilagođavaju zahtevima tržišta.
Bojan Trenkić napominje da, kroz rad u sušari, svakog dana dolaze do novih saznanja i trude se da koriguju sve eventualne greške. Najvažnije je im je da ispoštuju sve rigorozne kriterijume koje ta dva delikatesa treba da ispunjavaju.
![](https://naseselo.rs/wp-content/uploads/2019/04/Sušenje-jabuka-i-paradajza-07-1-1024x597.jpg)
Tehnologija savladana, ostaje tržište
Sama tehnologija im, kaže ovaj proizvođač, nesmetano teče ali je osvajanje tržišta još uvek pomalo problematično. Želja im je, kaže, da maksimalno uposle svoje kapacitete ali i da prošire prodajnu mrežu i na druge delove naše zemlje.
Kada su se upustili u ovaj posao, bili su svesni da će im se uloženih 20-tak hiljada evra, sukcesivno vraćati, sa postepenim povećanjem obima poslovanja i asortimana proizvoda. Znali su da će morati da ulože mnogo truda i znanja i da im to neće omogućiti zaradu „preko noći“.
Kada je reč o odnosu države prema manjim proizvođačima i prerađivačima sušenih proizvoda, kaže da je ona primetna ali nedovoljna. Napominje da su zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, pre par godina kupili jednu od sušara i dodaje da se nadaju novim, povoljnijim konkursima.
U toku noći Bojanu pedagogu i muzičaru u glavi se roje muzičke note ali su mu u toku dana sve misli usredsređene na osmišljavanje inovacija u proizvodnji u kojoj supruga Jelena i on vide perspektivu.