KIŠA DONELA POTOP!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije na našu žalost bio je u pravu, upozorenjem da nas očekuju pljuskovi, nevreme i moguće posledice od viška padavina. Vremenske neprilike nas stavljaju na iskušenje duže od mesec dana. Samo u poslednje tri nedelje većinu krajeva u Srbiji zadesile su posledice od nevremena, ,,grada,,  a od danas i poplava!

Kiša je intenzivno počela da pada ,,kao iz rukava,, nešto iza ponoći.Toliku količinu vode nisu mogle da prime rečice i potoci koji inače u ovakvim situacijama prave probleme, ne samo bujičnom stihijom već i odronima a kasnije i klizištima.  Posledice katastrofalnih poplava koje su u ranim jutarnjim i prepodnevnim satima zadesile grad Kraljevo na gotovo svim krajevima ove, po površini prostranstva, najveće lokalne samouprave u Srbiji, biće vidljive tek za nekoliko dana. U prigradskim naseljima uglavnom su stradali stambeni i objekti, dok je u selima još teža sitacija. U Adranima ovom domaćinu stočni fond najvažniji…

Ono letine i roda što je odolevalo mrazu, void i gradu sada je ostalo pod vodenom stihijom. Sirča je velikim delom odsečena od sveta jer su bujice odnele i putnu infrastrukturu. Mostovi seoskih puteva rušeni su kao kula od karata.

Prema prvim informacijama na svu sreću nema stradalih niti povređenih. Evakuisano je tokom dana 159 osoba. Kritično u 9 opština i gradova. Kraljevo i Knić među najugroženijima. Ivanjica treći put ugrožena u proteklih 15 ak dana.Ova fotografija govori sama za sebe. Da ispod vode je zaista taxi vozilo!

Zvaničnih saopštenja o razmerama pričinjene štete još uvek nema što je i razumljivo ali, iz razgovora sa meštanima u mnogim selima stiče se utisak da će posledice poplava biti veće nego u maju 2014 i posebno 2016 godine.

U Industriskoj zoni „Šeovac“ u kojoj su smeštene najveća privatna preduzeća „GIR“ i „Radijator“ i u kojoj turska kompanija „Taypa Tekstil Giyim“ privodi kraju izgradnju savremene konfekcije u pogonima nekadašnjeg „Autotransporta“ voda iz obližnje rečice Makve je poplavila  pogone u sva tri preduzeća.Poplavni talas je za 20 santimetara veći nego što je bio 2014 godine i naišao je takvom žestinom i brzinom da je bilo kakva odbrana bila nemoguća.Ova industriska zona se inače nalazi ispod obližnjeg Ratarskog imanja gde se privode kraju  radovi i pod krov stavlja više od 50.000 kvadratnih metara pogona buduće fabrike „Leoni“.

Štete od poplava pretrpelo je i niz drugih manjih privrednika u pogonima smeštenim po obodu grada i u selima na teritorij grada Kraljeva a štete na usevima i u objektima za uzgoj i tov stoke su takođe veće nego 2014 godine.

Brojna seoska gazdinstva koja se bave seoskim turizmom u dolini reke Lopatnice pretrpela su velike štete kao i gazdinstvo porodice Đusić-Veljović u Glediću koje proizvodi poznatu „Rakiju iz Rakije“  koje je, kao i 2014 i 2016 godine, preko noći ostalo bez jedinog pristupnog puta u dužini od 800 metara.

Činjenica da je, prema nekim informacijama, u pojedinim delovima grada tokom noći palo od 80 do 120 litara vode po kvadratnom metru, uz konstatciju da se zemljište natapalo obilnim padavinama i u predhodnim danima, jasno ukazuje na obim nastalih šteta.

Posebno tužno deluje Spomen park u blizini Železničke stanice  sa humkama preko dve hiljade streljanih Kraljevčana u oktobru 1941. godine koji je potpuno poplavljen što se do sada  nikada nije dešavalo.

Foto galerija FB Live from #kraljevo #lucani #arilje #cacak #serbia #poplave2019, foto Tanjug/Saša Petrović, foto kvonline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *