Srbija zemlju partner na Sajmu u Moskvi

Moskva. 7 . oktobar  Srbija je izabrana za zemlju partnera na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi, “Zlatna jesen”, koji je počeo juče i trajaće do 12. oktobra, a tokom ta četiri dana predstaviće se više od 1.800 izlagača iz 60 ruskih regiona i 15 zemalja sveta.

Na poljoprivrednom sajmu Zlatna jesen u Moskvi, prestiž je biti učesnik, jer je on jedan od bitnijih evropskih sajmova. Tim povodom, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je našoj zemlji ta čast pripala jer Rusija prepoznaje značajne količine srpskih proizvoda koji se nalaze na njenom tržištu.

“Srbija izvozi značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, prošle godine je taj iznos bio u vrednosti 350 miliona dolara. Prisustvo srpskih proizvoda na ruskom tržištu povećano je i zbog jačeg institucionalnog rada u Srbiji kako bi se naše regulative uskladile sa ruskim, naročito u sektorima veterine i sektora voća i povrća.,, rekao je Nedimović novinarima posle otvaranja sajma u Moskvi.

Srpski ministar je najavio da Srbiju očekuju izmene sporazuma o slobodnoj trgovini ne samo sa Rusijom, već i sa ostalim zemljama Evroazijske unije, kako bi, kaže, još nekoliko proizvoda bez carine stizalo na to tržište. U najvljenoj opciji biće sir, voćna rakija, kao i neke “uspavane” grane koje su poslednjih godina imale pad izvoza ka tom tržištu, kao što je prerađeno svinjsko meso.

Ovih dana prtoizvođači jabuke u Srbiji su suočeni sa slabom tražnjom ovog voća, naročito od strane Rusije. Upravo, na pitanje da li postoje neki proizvodi iz Srbije koji zbog razvoja u Rusiji prete da dožive pad izvoza, Nedimović je potvrdio da postoje dve osetljive strukture – izvoz jabuka i nektarine.

“U tim granama imamo donekle izazove u narednih nekoliko godina, ali sa otvaranjem tržišta i širenjem na Evroazijsku uniju mislim da ćemo to savladati i da neće biti problema u budućnosti. Srbija još mora da radi na usklađivanju sa “pravilima igre” Rusije i cele Evroazijske unije, jer, oni imaju veće standarde koji prevazilaze stadarde drugih ekonomskih unija.” kategoričan je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Privrednom komorom Srbije organizvalo je  nastup srpskih privrednika na sajmu “Zlatna jesen”, među kojima su Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-fruit, Sirmium fruit, Agroeksim, Premier rakija, Agro papuk, Evro kalem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *