Kakva je korist od proizvoda sa oznakom geografskog porekla?

IzvorVečernje novosti

Tekst objavljen: 06.10.2019 17:00        

Srbija ima odličan potencijal da krene tim putem u osvajanje globalnog tržišta, ali je neophodna veća preduzimljivost i primarnih poljoprivrednih proizvođača i naših kompanija

Proizvodi sa oznakom zaštićenog geografskog porekla donose direktnu finansijsku korist poljoprivrednicima, odgovarajućem prerađivačkom sektoru i državi, a istovremeno čuvaju kulturni identitet i tradiciju naroda. Srbija ima odličan potencijal da krene tim putem u osvajanje globalnog tržišta, ali je neophodna veća preduzimljivost i primarnih poljoprivrednih proizvođača i naših kompanija.

Tako Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede ocenjuje stanje u ovoj oblasti. Cilj Ministarstva je, dodaje, da kroz različite vrste pomoći afirmiše i implementira proizvodnju sa oznakom geografskog porekla, a posebno viši stepen prerade i stvaranje dodate vrednosti.

– Benefiti od toga su bogatiji i uspešniji poljoprivrednik i veći devizni prilivi od izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – kaže Mahmutović.

Mirjana Milutinović, predstavnica Udruženja “Ariljska malina”, koje okuplja više od 100 farmera, ističe da bi oznaka geografskog porekla trebalo da pomogne da se njihove maline izdvoje na tržištu i da budu poznate širom sveta.

– Zahvaljujući sistemu sertifikacije, krajnji kupci će biti sigurni da kupuju proizvod vrhunskog kvaliteta koji je proizveden na tradicionalan način – objašnjava Milutinovićeva.

– Ovo je značajno za male proizvođače, da se izbore sa konkurencijom i obezbede bolju pregovaračku poziciju o otkupnoj ceni.

Najveći prerađivač voća u jugoistočnoj Evropi i najveći proizvođač sokova “Nektar” ušao je u projekat zaštite geografskog porekla ariljske maline i oblačinske višnje jer su, kako kažu u tom preduzeću, prepoznali vrednost zaštite i promocije domaćeg voća.

– Mi od tih sirovina želimo da pravimo gotove proizvode čime bi dodata vrednost ostala u Srbiji – rekao je Mihailo Janković, generalni direktor kompanije “Nektar”.

– To je važno za našu privredu i zemlju koja na hrani treba da gradi svoju budućnost. Treba da cenimo svoje jer imamo mnogo toga na šta treba da budemo ponosni, a to nismo prepoznali, već se često više divimo nečemu što dolazi spolja.

Stručnjak iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija Emanuel Hidijer istakao je da je 50 milijardi dolara vredno svetsko tržište hrane sa zaštićenim poreklom. Osim ekonomske vrednosti, dodao je, takvi proizvodi podstiču i ruralni razvoj i turizam.

SREMSKI KULEN, SJENIČKI SIR…U Srbiji ima više od 60 proizvoda sa oznakom zaštićenog geografskog porekla. Među njima su i sremski kulen, sjenički sir, homoljski med, futoški kupus, ali su samo oblačinska višnja i ariljska malina u procesu za dobijanje tog sertifikata i na evropskom tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *