Uručene nagrade povodmo Kraljevdana

07.10.2019.Kraljevo

Kraljevo između dva Kraljevdana Od Kraljevdana prošle do  Dana grada Kraljeva ove godine, naš grad se odenuo u novo ruho.

Svečana sednica Skupštine grada Kraljeva, na kojoj se uručuju nagrade i priznanja grada Kraljeva za rad i dela koja zaslužuju posebno priznanje i isticanje,u prisustvu brojnih domaćih i gostiju iz okruženja i inostranstva, prilika je da se podvuče crta i osvrne na učinjeno, a okrene ka planiranom. Kako je obraćajući se u punoj sali Multimedijalnog centra „Kvart“ rekao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, to je dan kada govorimo koji su to naši uspesi i šta je preostalo da uradimo, šta su naši planovi u narednoj godini.

U četrdesetpetominutnom osvrtu na period između dva praznika, gradonačelnik Terzić je istakao da ipak nije uspeo da navede sve što je Kraljevo uspelo da uradi, završi odnosno započne u tih godinu dana, samo i uz pomoć države, ali i prijatelja i donatora. Tako su se u gradonačelnikovom nastojanju da gostima što više približi naš grad i naša nastojanja da ga učinimo što boljim mestom za život nizale najvažnije „crtice“… Novi stari centar grada sa ponosnim „Milutinom“, novi vrtić, Za početa gradnja stanova za socijalno ugrožene, za snage bezbednosti, rekonstruisane i dograđene ambulante i bolnice,otvoreni međunarodni civilni aerodrom, rekonstruisane saobraćajnice, radovi na atletskom stadionu, predstojeća igradnja fudbalskog stadiona, ali i osnovne škole,Zavoda za javno zdravlje,kao i Moravskog koridora, skijaških kapaciteta na Goču, novih tržnih centara, opremanje industrI jskih zona za nove fabrike, nakon „Leonija“i „Eurotaja“, koji su u potpunosti promenili sliku delova grada u kojima se nalaze, kao što su pomogli , zajedno sa drugim privrednim subjektima grada, da se broj nezaposlenih na evidenciji kraljevačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nađe ispod 10.000… rekonstruisana kraljevačka pijaca-robna i zelena,nove fasade zgrada..

        Gradonačelnik je istakao velika ulaganja u poljoprivredu, podsticaj ženskom preduzetništvu,sufinansiranje mera populacione politike, ulaganje u seoski turizam, rekonstrukcijju škola, izdavanje kapitalnih književnih dela pod pokroviteljstvom grada, pozorišne i muzičke festivale, koncerte,izložbe, sajmove, sportske auto i moto spektakle…Zlatne sugrađane i reprezentativce i reprezentativke u raznim sportovima… Žiču a koja dočekuje srpske arhijereje na Saboru Srpske pravoslavne crkve, okuplja verni narod na proslavi osamstogodišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, visoke zvanice državnog vrha u poseti Kraljevu–predsednika Republike, koji je od prošlog Dana grada Kraljevo posetio pet puta-prilikom otvaranja fabrika stranih investitora, prilikom obilaska Raškog okruga, kada je otvorio aerodrom, ali i kada su narod zadesile poplave…premijerka i, raznim povodima, brojni ministri iz naše Vlade, novi partneri iz Kine i SAD, ambasadori, zvanične delegacije ruskih gradova… gostiju je bilo i nakon poplava –spremnih da pomognu i doniraju neophodno…

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da grad posebno brine i o porodicama sa troje i više dece, o porodicama koje pokušavaju da dobiju decu, ratnim vojnim invalidima, porodicama palih boraca, bolesnima….

 „Kada sve ovo saberemo, shvatićemo da je Kraljevo grad koji napreduje. Na kraju 2016. godine naš budžet je iznosio 2.600.000.000 dinara, rebalansom budžeta koji je usvojen na sednici Skupštine grada 4. oktobra budžet je dostigao 4.100.000.000 dinara. Radi se o velikom napretku, zasigurno najvećem u istoriji ovoga grada. Mi ovde nećemo stati. Nastavićemo da radimo, gradimo, stvaramo i ulažemo. Nastavićemo da rzavijamo svoj grad. Da iz njega više ljudi ne odlaze nego da se vraćaju i da novi Kraljevčani dolaze. Ja sam apsolutno uveren da ćemo iz godine u godinu govoriti o sve boljim rezultatima i da ćemo svi zajedno uspeti da Kraljevo učinimo boljim mestom za život. Živelo Kraljevo, živela Srbija!“, poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, na kraju obraćanja na Svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva povodom obeležavanja 7. oktobra -Dana grada Kraljeva, Kraljevdana.

  Sednicu je, kako protokol nalaže, pozdravivši pritom goste, otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković. On je sa gradonačelnikom, ovogodišnjim dobitnicima nagrada i priznanja koja dodeljuje Skupština grada Kraljeva, uručio plakete.

 Zvanje počasnog građanina za 2019. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je Marinosu Ricudisu,za ispoljenu hrabrost i ljubav prema srpskom narodu. Ovaj hrabri Grk, koji je odbio da posluša zvaničnu naredbu i bombarduje bratski srpski narod, nažalost nije mogao da dođe na dodelu nagrada, ali će mu Povelja, kako je dogovoreno u telefonskom razgovoru, naknadno biti uručena.

Dobitnik Diplome zaslužne ustanove grada Kraljeva za 2019. godinu je Dom zdravlja „Kraljevo“-za brigu o pacijentima.

Ove godine, Diplomu zaslužne sportske organizacije poneo je Košarkaški klub „Sloga“-za sportske rezultate u proteklim decenijama.

Za postignute rezultate u oblasti prosvete i obrazovanja,DIplomu zaslužne obrazovne ustanove za 2019. godinu dobila je OŠ„Svetozar Marković“.

Diplomu zaslužnog udruženja građana za 2019. godinu dobilo je Udruženje inženjera i tehničara.„Dobrivoje Božić“-za razvoj tehnike i podsticaj pronalazaštva, kao i Društvo za srpski jezik i književnost-za očuvanje i negovanje srpskog jezika i književnosti.

Oktobarsku nagradu grada Kraljeva za 2019. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je Milomiru Glavčiću-za nesebičnu pomoć Kraljevu i čovekoljublje, a u njegovo ime ju je primila njegova rođaka Olga Glavčić. Novčani deo nagrade ipak ide onima kojima je potrebniji, kako navodi ovaj humani čovek u pismu upućenom specijalno ovim povodom –učenicima škole koju je i on nekada kao osnovac pohađao u Jošaničkoj Banji.

Specijalnu nagradu za podsticaj humanosti „Milomir Glavčić“ za 2019. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je Tamari Grujić -za pomoć ljudima u nevolji. Dobitnici nagrade, autorki serijala „S Tamarom u akciji“,koja nosi njegovo ime,uz čestitke i reči divljenja,Glavčić je lično darovao još pet stotina evra.Emotivnom video porukom, budući da sa jednomesečnom bebom ipak nije mogla put Kraljeva, Kraljevčanima se obratila Tamara Grujić, zahvalivši na nagradi i pozvavši sve da čim pre krenu putem humanosti, dobročinstva, čovekoljublja…

U umetničkom delu programa Svečane sednice Skupštine grada Kraljeva je nastupio Gradski hor „Crvčanin“, pod dirigentskom palicom Radmile Murganić, i učenik drugog razreda srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“Petar Dunjić. Obeležavanje oktobra, u kome naš grad najradosnije proslavlja i najdublje tuguje, prati i bogat program brojnih ustanova kulture i drugih aktera tokom čitavog meseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *