Skupa čokolada -12 miliona evra

5.03.2020

U Novom Sadu, uz najviši državni vrh, obeležen je početak izgradnje švajcarske kompanije čokolade Beri Kalbo (Barry Callebout). Kako je saopšteno, u početnom, petogodišnjem periodu, oni će uložiti 50 miliona evra. Nova ekonomija prenosi da je za ovu investiciju kompanija Beri kalbo od države Srbije dobila pomoć od 12 miliona evra za najmanje 100 novih radnika.

Foto: buducnostsrbije/instagram / Postavljenje kamena temeljca

Gradnja fabrike trajaće oko 12 meseci, a predviđeno je da na istom mestu bude i Čokoladna akademija, kao i razvojni centar na 2.000 kvadratnih metara.

Fabrika će biti izvozno orijentisana, sa procenjenim izvozom robe vredne 150 miliona evra godišnje, a vlasnici očekuju da će biti i centar za sve konditore i zanatlije iz Srbije.

Fabrika u Novom Sadu predstavljaće i regionalni centar, iz kog će Beri kalbo snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predstavnici Beri Kalboa.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je danas važan i veliki dan za Vojvodinu i Srbiju jer počinje izgradnja fabrike u kojoj će raditi 100 ljudi i gde će plate inženjera i tehnologa biti kao i u Evropi, a plate radnika veće od proseka u zemlji.

„Ovo je velika investicija i očekujem da u junu ili julu počne i izgradnja Čokoladne akademije, što bi značilo dodatni angažman za naše stručnjake i za Univerzitet u Novom Sadu“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je visina investicije bila opredeljujuća da država kompaniji Beri Kalbo da pomoć od 12 miliona evra i da bi dobila i više da je to tražila jer se radi o velikom i važnom investitoru.

Direktor fabrike u Novom Sadu Stojan Kemera je rekao da će se u proizvodnji koristiti sirovine iz Srbije i da će ona klijente u Srbiji i drugim zemljama, kao što su poslastičari i pekari, snabdevati kvalitetnim proizvodima.

Ugovor o izgradnji fabrike, u septembru prošle godine, potpisali su predstavnici Vlade Srbije i menadžmenta kompanije Bari Kalbo, kojoj je u vlasništvo bez naknade preneto zemljište od dva hektara i devet ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni Novog Sada.

Kako prenosi Nova ekonomija, za subvenciju od 12 miliona evra Beri Kalbo se zauzvrat obavezao da zaposli najmanje 100 novih radnika.

Ovo kako navode praktično znači da ova subvencija može da znači 120.000 evra po radnom mestu. Kako se navodi u ugovoru, novozaposleni radnici Beri Kalboa u Srbiji će imati osnovnu zaradu koja je najmanje za 20 odsto veća od minimalca.

Subvencija će biti isplaćena Beri Kalbou u pet godišnjih tranši, od 2020. do 2024. godine, a najveća pojedinačna tranša od 8,24 miliona evra treba da bude isplaćena sledeće godine.

Kompanija Beri Kalbo osnovana je 1996. godine spajanjem belgijske „Kalbo“ (Callebaut) i francuske kompanije „Kakao beri“ (Cacao Barry), a sedište joj je u Cirihu. Kompanija ima fabrike u više od 30 zemalja u kojima zapošljava oko 11.500 ljudi.

Izvor: Beta, Nova ekonomija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *