Radna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije

Program preporoda za 100 sela Srbije

Danas je u Palati Srbija održana radna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije kojom su predsedavali kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Srbiji je nužna nova agrarna reforma. Ona mora da obuhvati pitanja vezana za zemljišne odnose (posedovanja, raspolaganja i korišćenja), odgovarajuće organizacione oblike (poljoprivredna gazdinstva, zadruge i poljoprivredna preduzeća), ali i nove instutucije poput poljoprivredne banke i nove poljoprivredne komore. Ta reforma je imperativ za Republiku Srbiju, ali predstavlja i veliki izazov – mora da bude sveobuhvatna, okrenuta ka infrastrukturi na selu, ali i da ima širi društveno-socijalni značaj“ izjavio je ministar Krkobabić.

Posle uspešne akcije „500 zadruga u 500 sela“ koja je za za 2,5 godine realizovana, Krkobabić je najavio novu akciju preporoda 100 sela Srbije u pet južnih upravnih okruga Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Nišavskom. „Sto sela u periodu od tri godine mogu da računaju na nove infrastrukturne projekte, na nove zadruge i multifunkcionalne objekte kako bi svako selo imalo zdravstvene, obrazovne i kulturne sadržaje koje bi mlade ljude opredelili da ostanu da žive na selu“ izjavio je Krkobabić istakavši neophodnu saradnju domaćina Srbije, lokalnih i republičkih vlasti.

Izjave u Palati Srbija danas su dali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo prof.dr Milovan Mitrović, prof.dr Vladimir Goati, psihijatar prof.dr Jovan Marić, fudbalski trener Milan Živadinović i mladi poljoprivrednik Stefan Neagić.

Akademik Dragan Škorić istakao je spremnost svih članova Akademijskog odbora za selo SANU da kroz dobre programe, projekte i obrazovanje srpskih seljana pokrenu obnovu srpskog sela. Prof.dr Mirović najavio je pripremu nove agrarne i socijalne reforme za sela Srbije jer je, kao što kaže, došlo vreme da se pitanje sela tretira na svim nivoima, sa stručnjacima iz svih oblasti.

Prof.dr Vladimir Goati izjavio je da očekuje uspešan rad tima i dugoročan rezultat po ugledu na veoma uspelu akciju Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koju je Kabinet ministra Krkobabića realizovao.

Psihijatar Marić izjavio je „Srbiji nedostaje treće dete po ženi. Mi ćemo promovisati zdrave modele porodičnog života. Na selu su najzdraviji uslovi života koji, dopunjeni modernim tehnologijama, mogu predstavljati način da se selo Srbije preporodi,a samim tim i cela Srbija“

Fudbalski trener Živadinović podsetio je „Najveći srpski i jugoslovenski igrači potiču sa sela i ova akcija zaslužuje svaku pohvalu. I budućnost Srbije je na selu i ja očekujem punu podršku svih institucija za ovaj projekat, a naročito medija“.

Mladi poljoprivrednik Neagić je pohvalio ideju da se državna zemlja da na korišćenje mladim ljudima i to smatra efikasnim načinom da se mladi motivišu za ostanak na selu.

Podsetimo, strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Ovaj tim okuplja mnogobrojne stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje je odredio Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *