Šumadijska rakija geografski overena

sumadijskarakija.com

Prva rakija u Srbiji koja će se prodavati sa oznakom geografskog porekla je šumadijska šljivovica. Oznaku je, posle dvogodišnje sertifikacije, uspela da dobije Asocijacija proizvođača rakije Šumadijska rakija.

Šumadijski rakijaši izborili su za priznavanje proizvodnje „Šumadijske šljivovice“ sa oznakom geografskog porekla, a na osnovu Rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je podržalo inicijativu Regionalne asocijacije “Šumadijska rakija” kako bi ovaj pionirski poduhvat bio uspešno realizovan.

„Lično mislim da je to najupečatljiviji proizvod sa podneblja Šumadije. Šta su benefiti celog tog proizvoda? Prosto „Šumadijska šljivovica“ će se ograditi na surovom tržištu od mase serijskih proizvoda slične vrste. Napravićemo brend. Treba li da kažem da su civilizovani narodi uradili ovo još pre dvesta godina. Svi znamo za škotski viski, svi znamo za neke ostale svetske brendove“, istakla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga.

Kupci su zainteresovani za kupovinu nekog proizvoda u odnosu na kvalitet koji on nudi, zahvaljujući podneblju, vazduhu, vodi, tehologiji i tradiciji, naša zemlja je čuvena upravo po proizvodnji ovog pića.

U Asocijaciji proizvođača rakije “Šumadijska rakija” je 19 registrovanih proizvođača iz ovog okruga.

„Koliko ima destilerija prijavljenih za sertifikaciju još uvek ne znamo zato što je sertifikacija još uvek u toku. Lakši je izvoz, povoljnost kod izvoza kad proizvod bude gotov. Zašto? Zato što Evropska Unija za proizvode sa geografskim poreklom nema carinskih barijera. Nema kvota i lakše je za izvoz. Drugo, ti proizvodi su u Evropi skuplji nego ostali koji nemaju geografsko poreklo“, naveo je Goran Mihajlović, predsednik Asocijacije proizvođača.

Kada je o domaćim potrošačima reč, oni mogu biti sigurni u kvalitet i recepturu proizvodnje pića koje ima oznaku geografskog porekla. Proizvodnja „Šumadijske šljivovice“ počela pre petnaest dana, ali će na tržište izaći krajem 2021. godine, jer prema tehničkim propisima mora da odleži barem 18 meseci.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj započela je proces podrške šumadijskim proizvođačima pre dve godine.

“Taj projekat Šumadijska šljiva je najbolje plasiran projekat u regionalnoj razvojnoj strategiji. I nekako smo mi skoro sedam, osam godina pokušavali da dođemo do novca da se neke od stvari koje smo planirali urade. Iskoristili smo švajcarsku razvojnu pomoć na tu temu i dosta toga je za dve i po godine učinjeno, u smislu opreme, u smislu promocije, u smisli objekata, u smislu rakijske ture i tako dalje. Jedan od rezultata je i ovaj dućan koji je otvoren u Beogradu. A rekao bih da je svojevrstan nastavak te inicijative ova oznaka geografskog porekla“, rekao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije.

Šumadijska rakija će zahvaljujući geografskoj oznaci konačno moći da se na pravi način pozicionira na lokalnom, regionalnom, ali i globalnom tržištu, kazao je Popović i objasnio da je za to neophodna pomoć države koja bi podržala proizvođače.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *