Putinovo, selo s 12 duša

Meštani sela kažu da su promenili ime jer nisu hteli turski naziv, a u znak velike zahvalnosti Rusiji i Putinu, jednoglasno su odlučili za ime – Putinovo

U danim uoči i posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, selo koje je zasigurno najviše pominjano je – Putinovo, u planinskom krajoliku opštine Medveđa, u kome živi dvanaest stanovnika. Nadali se i želјno čekali da Vladimir Putin poseti njihov kraj, ali su takođe znali da je to gotovo neostvarivo jer je protokol predsednika jedne od najmoćnijih zemalјa sveta više nego precizan i da njime nije bila predviđena poseta ovom kraju Srbije. Uz dobrodošlicu, bila je spremna i rakija nazvana po njegovom imenu – putinovača.

Ilustracija, foto: Camera-man / Pixabay.com 

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić  kaže: „Žitelјi Putinova i dalјe čekaju priliku da ugoste predsednika Putina, ubeđeni da će do toga doći.” Uoči same posete Putina Srbiji, u Putinovu je bilo nekoliko novinarskih ekipa. Centralno mesto u selu je kafana „Krim”. Nedavno je ovaj kraj posetio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, kome su domaćini i predsednik opštine Medveđa priredili srdačan doček.

„Meštani sela Putinova dobri su i gostolјubivi domaćini. Naše najveće bogatstvo su lјudi, koji su uvek spremni da dočekaju i nenajavlјenog gosta. Sigurni smo da se u Rusiji zna za Putinovo, čak sam i prilično siguran da i sam predsednik Putin zna za ovo mesto”, kaže Arsić, uz naglasak da su uvek spremni da dočekaju visokog gosta u srdačnoj atmosferi, uz gusle i srpske junačke pesme.

Putinovo je, zapravo, zaselak poznatog sela Gornji Gajtan, udalјenog od centra Medveđe petnaestak kilometara. Godine 2002. naselјe je imalo 87, a prema popisu iz 1991. ovde je živelo 106 stanovnika, a 2019. godine njih 12!

Nisu hteli turski naziv sela

Meštani sela kažu da su promenili ime jer nisu hteli turski naziv, a u znak velike zahvalnosti Rusiji i Putinu, jednoglasno su odlučili za ime – Putinovo. Deonica puta koja povezuje Putinovo i Medveđu otvorena je 25. septembra 2018. u prisustvu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, a izgradnju je pomogla nevladina organizacija „Ruska humanitarna misija”.

Vlasnik kafane „Krim” Mališa Petrušić ne krije zadovolјstvo što se o njegovom selu sada zna mnogo više nego što je iko mogao da očekuje. Predsednik opštine Medveđa smatra da je selo Putinovo već postalo brend jer se za ovaj kraj interesuju mnogi svetski mediji. U Putinovu, u kafani „Krim”, sada se govori i srpski i ruski jezik.

Goran Petronijević, poznati advokat, čija je majka poreklom iz Gajtana, slikovito opisuje život u Putinovu: „Kafana s bibliotekom, kompletna atmosfera, divne umetničke slike stvaraju ugodan ambijent za druženje. Ovde smo pratili izbore u Rusiji i prisajedinjenje Krima. Svi su slavili. Kafanu nisu slučajno nazvali Krim. Prevagnula je velika lјubav prema Rusiji i ruskom narodu.”

Mahala Putinovo, deo Gornje Jablanice, nalazi se na obroncima Radan planine. Mnogi su odavno napustili ove krajeve (u koje su došli pre više od stotinu godina). U Putinovu je ostalo desetak starijih žitelјa, ali u vreme letnjih sparina dolaze mnogi penzioneri, ali i studenti i đaci, koji su poreklom iz ove planinske nedođije, a žive u Beogradu, Nišu, Leskovcu i drugim mestima. Poslednjih nekoliko godina sagrađeno je više prelepih domova, a obnavlјaju se neke stare kuće. Ovaj kraj uveliko, takođe, posećuju turisti iz cele Srbije, ali i iz Rusije, kao i brojne novinarske ekipe iz zapadnoevropskih zemalјa i njih najviše interesuje naziv sela i ime kafane. Selјani uvek odgovaraju isto: lјubav prema Rusiji!

U ovom zaseoku i celom Gajtanu meštani znaju da to traje prekratko jer su dugi, kišni jesenji dani i zime, koje potraju i po pet-šest meseci. Gorštaci koji ovde žive jednoglasni su u oceni: rodni kraj ne bi menjali ni za najlepšu svetsku varoš.

Knjigu “Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države — nova razvojna filozofija” po ceni od 1.500,00 dinara možete poručiti od autora Branislava Gulana na e-mail: gulan@sbb.rs.

Putinovo, selo s 12 duša

Branislav Gulan Putinovo Medveđa reportaža reportaža

Branislav Gulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *