Otkupna cena popularne sorte višanja 20 dinara

POJEDINI VOĆARI NAJAVILI DA JE NEĆE NI BRATI

Beograd, 30. jun 2020.

Izvor: Novosti

  • U Srbiji ova vrsta zastupljena 85 odsto. Šumadinka se plaća čak 120 dinara po kilogramu

VIŠNJA ni ove godine nema mnogo sreće. Bar ne oblačinska višnja, koja je u srpskoj proizvodnji zastupljena sa skoro 85 odsto.

Otkupna cena ide do 20 dinara za kilogram, pa se mnogim voćarima i ne isplati da je beru. Kada plate radnu snagu, zarade skoro više i da nema. Za razliku od oblačinke koja je industrijska višnja, šumadinka ima cenu od 120 dinara za kilogram i kod nje je i otkup uglavnom već unapred dogovoren.

Kako nam je ispričao jedan od voćara, koji ima višnje u okolini Gornjeg Milanovca, on će početi svoje da bere tek za desetak dana, ali otkup mu je već ugovoren. Višnju od njega kupuje hladnjačar iz Čačka i onda ide u izvoz. Cena šumadinke, koja je konzumna višnja, jeste oko jednog evra. Ove godine bio je solidan rod, a nije ni mnogo loš kvalitet, s obzirom na to kakvo je bilo vreme. Problem je sa otkupom oblačinske višnje, jer je cena veoma niska.

Nezadovoljstvo otkupnom cenom voćari najviše iskazuju na društvenim mrežama. U okolini Leskovca, cena višanja je oko 25 dinara za kilogram. Po mnogim selima neće ni biti otkupa, a očigledno ni berbe. Hladnjačari, poslednjih godina, imaju sve manje interesovanja za oblačinsku višnju. Otkup je slab i u Prokuplju, dok su pojedini voćari za ove višnje, koje su prve klase, dobijali do 50 dinara. To nisu baš česti primeri, jer otkupljivači ne razvrstavaju mnogo oblačinske višnje, već ih kupuju kao jednu klasu.

   Prošle godine početna otkupna cena oblačinske višnje bila je oko 40 dinara, ali brzo je “pala”, pa su mnogi voćnjaci ostali neobrani. Kako su nam ispričali voćari, najviše na njihovom radu zarade otkupljivači i hladnjačari, a njima jedva ostane da pokriju troškove uloženog novca, jer treba da plate i berače.

 Ipak, oblačinske višnje imaju veliki potencijal, naročito kada je reč o preradi. Nedavno je otvoren Centar za razvoj inovativnih proizvoda od oblačinskih višanja. Sve će biti usmereno na razvoj i promociju visoko kvalitetnih i zdravih prerađevina.

– Iako nismo nikada organizovano radili na stvaranju brenda “oblačinska”, on je jako dobro poznat u svetu, ali samo kod industrijskih prerađivača – ispričao je nedavno Miodrag Tomić, direktor kompanije “Desing”.

– Cilj je da oblačinske višnje mnogo jasnije predstavimo krajnjim potrošačima i da oni koji kupe proizvod napravljen od ove sorte višanja znaju da su dobili nešto izuzetno.

KVALITET NIJE SPORAN

Oblačinske višnje imaju visok sadržaj suve materije, povoljan odnos šećera i kiselina, relativno lako izbijanje koštice, a dobra čvrstina plodova i izuzetno kvalitetan aromatičan ukus čini ih sortom izuzetnog kvaliteta. Ova sorta se odlikuje izuzetnom antioksidativnom, antiinflamatornom i antitumorskom aktivnošću, rekao je dr Mile Veljović, predsednik Prehrambeno-tehnološkog saveta Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *