Prostran o merama Vlade i poljoprivredi

Agroekonomista Milan Prostran je ocenio da je Pogram mera za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa potpuno zapostavio potrebe poljoprivrede koja se, kao i ostale privredne grane, suočava sa ozbiljnim problemima.

Prostran je naglasio da država mora odmah da preduzme hitne i konkretne korake kako bi prolećna setva bila nesmetano obavljenja u optimalnom roku.

Treba odmah isplatiti sve subvencije, premije i direktna davana zaostala iz prošle godine, sve što je ove godine stiglo za naplatu, ako treba dati i akontaciju kako bi poljoprivrednici obavili prolećnu setvu, koja je najskuplji i najvažniji posao, rekao je Prostran.

Pored toga, po njegovim rečima, potrebno je da država pronađe hitno rešenje za plasman ranog povrća i voća, koje proizvođači nemaju gde da prodaju jer su sve pijace zatvorene.

Treba hitno preuzeti i platiti povrće iz plastenika i staklenika u čiju proizvodnju je uložen veliki novac.

Takođe hitno treba pronaći i rešenje za problem izazvan zatvaranjem svih pijaca preko kojih su proizvođači plasirali više od 50 odsto voća i povrća, jer ako se to ne uradi mnogi od njih će bankrotirati, istakao je Prostran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *