Potpisana Deklaracija protiv trovanja pčela u Srbiji

U okviru četvorogodišnjeg Projekta javno privatnog dijaloga u delu koji se odnosi na rešavanje problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi a koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u Novom Sadu je u četvrtak, 5. decembra, potpisana Deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji.

Projekat sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Deklraciju su potpisali prisutni predsednici opština i gradonačelnici u Vojvodini i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

– Glavna aktivnost koju očekujemo od potpisivanja Deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele i bolja koordinacija aktivnosti opština na razvoju poljoprivrede, a u kontaktu sa poljoprivrednicima, radi pravilne upotrebe pesticida na našim poljima, kako ne bi dolazilo do trovanja pčela – navodi se u saopštenju SPOS-a.

Velika zahvalnost NALED-u i USAID-u na svemu što čine za pčelarstvo Srbije, Odboru za zaštitu pčela SPOS-a, kao i svim predsednicima opština i gradonačelnicima koji su danas potpisali Deklaraciju o zaštiti pčela Srbije! 

Inače, potpisivanje Deklaracije organizovano je kao jedna od tačaka dnevnog reda tokom Godišnjeg susreta predstavnika Pokrajinske Vlade i članova NALED-a. 

Na narednim skupovima NALED-a prirediće se potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela u Srbiji i za opštine iz drugih delova Srbije, kao i opštine iz Vojvodine koje nisu prisustvovale ovom skupu iz opravdanih razloga. Takođe, sva društva i udruženja SPOS-a mogu Deklaraciju odštampati i odneti u svoje opštine na potpisivanje, te nakon potpisivanja jedan primerak dostaviti SPOS-u. Takođe, pozivamo proizvođače pesticida i sve druge odgovorne kompanije da potpišu ovu Deklaraciju. 

Na sajtu SPOS-a i NALED-a o javno privatnom dijalogu, redovno će se objavljivati spisak opština koje su potpisale Deklaraciju. 

Deklaracija neće imati pozitivan efekat samo na pčelarstvo, već i na unapređenje održive poljoprivrede (manje zagađenje životne sredine pesticidima, manje pesticida u zemljištu, manje uništavanje korisnih insekata u zemljištu, manje pesticida na poljoprivrednim proizvodima za potrošače…).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *