Pomor pčela na području Kikinde

Masovni pomor pčela registrovan je u delu atara Kikinde, koji je ojadilo veći broj pčelara nanevši im velike gubitke.

Prema rečima predsednika udruženja pčelara Kikinde Saše Čolaka do sada je 15 pčelara prijavilo totalnu štetu u svojim pčelinjacima, a više stotina košnica ostalo je bez pčela

“Strahujemo da to neće biti konačan crni bilans. Trovanje je zabeleženo kraj bašaidskog, novomiloševačkog i iđoškog puta, a nadležne službe obavljaju uviđaj na Vodicama. Alarmirali smo policiju, tužilaštvo, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, veterinarsku i sanitarnu inspekciju. Oni će uzeti uzorke uginulih pčela na svim lokacijama,” rekao je Čolak, prenosi kikindski portal www.gradski.online.

Dramatičnije je nego što zvuči – bez pčela nema ni nas!

Masovan pomor pčela događao se i prethodnih godina. Slična nevolja pčelare Kikinde je zadesila 2015. godine, prenosi “Dnevnik“.  

Tada je, podseća Čolak, stradalo ukupno 3.509 košnica, a materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra. Pomor pčela se tada dogodio zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima.

Čolak je ocenio da se najnoviji pomor pčela dogodio, najverovatnije, nakon tretiranja pšenice insekticidom i fungicidom.

“Bruka i sramota. Opšti pomor pčela. Neko je očigledno za pčele napravio smrtonosan koktel. Uviđaj je u toku. Tražimo sumnjive parcele i pribojavamo se da će šteta biti još veća, jer neke kolege još nisu obišle svoje pčelinjake”, rekao je Čolak.

Prošlog meseca (u aprilu) registrovano je više od 100 slučajeva pomora pčela, na pčelinjacima koji broje od 30 do 150 košnica. To su podaci Udruženja “Sačuvajmo pčele”.

Sredinom aprila u selu Prilike kod Ivanjice pčelaru Aci Vujović potpuno je otrovan pčelinjak u Mrčajevcima sa 96 pčelinjih društava.

Prema informacijama Udruženja “Sačuvajmo pčele” u Srbiji je povećan broj slučajeva pomora pčela. IZVOR Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *