Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice na Rimskim šančevima

Uprkos pesimističnim procenama o budućem rodu ratarskih useva, ova poljoprivredna godina ipak nije izgubljena, čulo se na tradicionalnom Danu polja novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, gde su poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa novim sortimentom te renomirane semenske kuće. Dok su se smenjivali sunce i oblaci ovog meteorološki varljivog proleća, poruka sa tradicionalne Manifestacije Dan polja novosadskog instituta za ratsrvo i povrtarstvo jeste da se ozimi usevi polako oporavljaju, a naslućuje se, doduše bojažljivo i da će pšenica dati bar prosečan prinos

Na prostoru ispred Skladišno – distributivnog centra na Rimskim šančevima 30. maja 2019. održan je tradicionalni Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Kraj maja je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama.

Kako i dolikuje Institutu koji ima tradiciju dugu preko 80 godina i status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ovaj svečani dan protekao je u izuzetnoj atmosferi. Susreli su se brojni poljoprivredni proizvođači, vlasnici gazdinstava i zadruga, poslovni partneri i saradnici, predstavnici vlade Vojvodine, predstavnici grada Novog Sada, brojni prijatelji i predstavnici medija.

Veliku čast svojim prisustvom ukazali su nam državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, član gradskog veća za privredu Milorad Radojević i savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović. Skupu su prisustvovali i predstavnici Univerziteta, fakulteta, obrazovnih institucija i drugi uvaženi gosti.

Oko 1500 registrovanih posetilaca svakako govori o značaju i veličini našeg Instituta i ove manifestacije.

Uvažene zvanice u ime Instituta i u svoje lično ime pozdravila je direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Balešević Tubić. Direktorka Instituta je u svom obraćanju istakla da je osnovni cilj Instituta obezbeđivanje zdrave i kvalitetne hrane. Pšenica je jedna od najznačajnijih i najrasprostranjenijih biljnih vrsta u svetu, a sorte Instituta pored visokog prinosa imaju i kvalitet od kojih se dobija vrhunski proizvod. Ulje od uljane repice je prema mnogim istraživanjima jedno od najkvalitetnijih za zdravlje ljudi, a institutske sorte i hibridi uljane repice su izuzetnog kvaliteta. Pored sortimenta krmnog bilja, preporučena tehnologija gajenja omogućuje poljoprivrednim proizvođačima dobijanje najkvalitetnijeg proizvoda za ishranu domaćih životinja. Tokom osam decenija postojanja, predanog rada i preko 10000 vrhunskih rezultata naučnih istraživanja, Institut je postao lider u našoj zemlji i regionu, što potvrđuje i organizacija tri svetske naučne konferencije, o suncokretu, soji i krmnom bilju, rekla je direktorka Instituta dr Svetlana Balešević Tubić.

Direktorka Instituta na kraju je istakla da su poljoprivredni proizvođači najvažniji jer se na njihovim parcelama valorizuju rezultati rada, znanje i inovativnost Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Nakon pozdravnog govora direktorke Instituta, reč je imao dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, koji je poželeo srdačnu dobrodošlicu posetiocima skupa.

Dr Jevtić je istakao da sorte strnih žita poseduju visok prinos i odličan tehnološki kvalitet, a dokaz tome je da među prve tri sorte koje se gaje u Srbiji, prvo i drugo mesto zauzimaju sorte iz našeg Instituta: Simonida i NS 40S, što govori o tome da stvaramo sorte koje imaju i prinos i kvalitet. Dr Jevtić je pozvao sve goste da pogledaju ogledno polje strnih žita, na kome se nalazi nov sortiment koji će se u budućnosti naći na njivama poljoprivrednih proizvođača.

Dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje pozdravio je sve prisutne u ime svog odeljenja i naglasio da se rezultat rada Odeljenja ogleda u 89 sorti krmnih biljaka registrovanih u Srbiji i 36 u inostranstvu.

Mlad i perspektivan tim Odeljenja neprekidno radi na unapređenu sortimenta, tehnologije proizvodnje i načina korišćenja krmnih biljaka, istakao je rukovodilac Odeljenja za krmno bilje, pomenuvši plodnu saradnju sa naučnim institucijama iz Evrope, SAD-a i Kine. Dr Karagić istakao je da se u Odeljenju za krmno bilje stvaraju sorte ‘sa ukusom i mirisom’, sorte za prinos i kvalitet, a da je seme kvalitetno i podobno za domaće tržište i izvoz, i pozvao sve prisutne da obiđu ogledna polja krmnog bilja.

Dr Igor Balalić, rukovodilac Odeljenja za uljanu repicu i ostalo industrijsko bilje rekao je da je uljana repica izuzetno značajna i perspektivna biljna vrsta, te da se u Institutu dugi niz godina radi na oplemenjivanju i unapređivanju sorti i hibrida uljane repice. Površine pod uljanom repicom povećavaju se kako kod nas, tako i u svetu, pri čemu je trenutno zasejano preko 30000 ha.

Nepovoljne vremenske prilike u jesenjem periodu neće ugroziti proizvodnju uljane repice, istakao je dr Balalić, a očekivani prinosi u ovoj godini su na nivou višegodišnjeg proseka. Prinos semena, kao i prinos i kvalitet ulja, osnovni su ciljevi oplemenjivačkih programa uljane repice. Kada je u pitanju izvoz uljane repice, ciljna tržišta su Iran, Uzbekistan, Rusija i Ukrajina. Na oglednim poljima Instituta prikazano je 12 sorti i jedan hibrid.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je kao počasni gost pozdravio sve prisutne i napomenuo da je ovo idealna prilika da se na jednom mestu pogledaju ogledi i da se posetioci uvere u potencijale institutskih sorti i hibrida. Dr Vuk Radojević naglasio da je Institut kuća koja ima ugled i uspeh iza koga stoji velika posvećenost i višedecenijski rad. Domaći poljoprivrednici prepoznaju značaj pravog domaćeg agrarnog brenda NS SEME, a više od osam decenija oplemenjivačkog rada razlog je velikoj rasprostranjenosti institutskih sorti i hibrida u inostranstvu.

Pored izazova sa kojima se Institut suočava, kao što su klimatske promene i pojava novih štetočina i bolesti, rad na selekciji još prinosnijih sorti i hibrida, istraživanja na polju genetike i implementacija novih tehnologija jedini su način da valorizujemo proizvodnju domaćeg semena, istakao je dr Vuk Radojević. Nakon uspešno realizovanih zajedničkih međunarodnih projekata uz podršku Evropske Unije, kao što je IPA Agrinno, u pripremi je projekat Agrinno 2 koji će se baviti proizvodnjom aromatičnog i lekovitog bilja i alternativnih uljanih kultura. Pokrajinski sekretar govorio je o subvencijama za poljoprivredne proizvođače, naročito u domenu nabavke sistema za navodnjavanje, kao i investicijama za uređenje kanalske mreže.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Viktor Nedović pozdravio je skup u ime ministra Mladena Šarčevića i u svoje lično ime. Veliko znanje i ogromna baza podataka i genotipova rezultat su mukotrpnog rada koji je doneo preko 1000 sorti i hibrida priznatih kod nas i svetu.

Prof. dr Viktor Nedović istakao je brigu Instituta o ljudskom kadru, usavršavanju mladih, posvećenost daljem razvoju poljoprivrede i doprinos naučnoistraživačkom razvoju države Srbije. Istakavši značaj zajedničkog druženja i saradnje, prof. dr Viktor Nedović svečano je otvorio ovu manifestaciju i poželeo Institutu uspeh u daljem radu i napredak poljoprivrede Republike Srbije.

Program je uveličao i nastup Kulturno umetničkog društva „Sonja Marinković“. Potom je nastupio najznačajniji deo Dana polja – obilazak demo ogleda strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizator je mnogih naučnih i stručnih skupova na kojima se spajaju nauka i praksa, utiče na kvalitet proizvodnje i pružaju stručni saveti i znanje iz oblasti agrara, u cilju postizanja kvaliteta i maksimalnih prinosa. foto Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *