Pogon za plasman meda u Rači otvara se u martu

Savez pčelarskih organizacija Srbij -SPOS obaveštava javnost da je nakon završetka građevinskog dela Pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači, u toku unošenje opreme u pogon „Naš med“ doo, te se očekuje da sva oprema za rad Pogona „na veliko“ bude instalirana do kraja januara 2020. godine.

Nakon perioda isprobavanja rada celog sistema u februaru, početkom marta se očekuje zvanično otvaranje Pogona. Nakon toga, sledi dobijanje svih potrebnih sertifikata za rad kao i uvođenje HACCP, HALAL i GOST, kako bismo mogli da radimo na svim tržištima sveta, te se pun početak rada očekuje u periodu od aprila do juna 2020. godine, navodi se na sajtu SPOS.

Pogon će početi svoj rad „na veliko“ tj. krenuće najpre sa plasmanom meda u buradima, jer nemamo dovoljno novca za nabavku kompletne opreme koja bi omogućila ozbiljan plasman meda u teglama. Razlog je jednostavan, nemamo dovoljno novca za nabavku opreme koja je preduslov za plasman meda na malo!

Mi ćemo svakako plasirati med i u teglama, ali to će biti male količine. Ozbiljni kupci zahtevaju postojanje mogućnosti za brzo pakovanje meda u tegle, pa smo predvideli nabavku potpuno automatizovane mašine, koja sipa med u staklene tegle od 40 g do 1000 g, sa automatskim lepljenjem etiketa i banderola, kao i automatskim stavljanjem tegli u kutije, navode iz SPOS.

Mašinu mogu da opslužuju samo dva radnika, jedan da ređa tegle na liniju, a drugi da sa linije skida tegle meda spakovane u kutije, te mu preostaje samo da ih smesti na paletu, što mašinu čini velikim pomoćnikom u podizanju konkurentnosti na tržištu. Kapacitet punjenja tegli je čak 2.000 kg na sat.

Do sada je u Pogon uloženo oko 1.400.000 evra, a nedostaje još 470.000 evra kako bi se obezbedio pun plasman meda u teglama, što je jedini način za postizanje zaista adekvatne naknade za rad pčelara. 

SPOS je u potrazi za donatorima ili partnerima na obezbeđivanju nedostajućih 470.000 evra, ali poziva i pčelare koji još nisu uplatili donaciju za izgradnju Pogona, da uplate donaciju u visini od 120 dinara po košnici, kako smo još aprila 2017. godine zamolili, te da omogućimo što raniji početak ozbiljnog plasmana meda u teglama! Do sada je donaciju uplatilo 1413 pčelara u ukupnoj visini od 9.918.213 dinara, što je svega oko 6% ukupne dosadašnje vrednosti investicije, ili oko 4,4% cele investicije, saopštavaju iz SPOS.

Svi koji žele mogu da uplate donacije i budu upisani u Кnjigu donatora.

Uplata donacije može se izvršiti na račun SPOS-a 340-11000568-51, a u pozivu na broj obavezno treba navesti broj 100, da bi se znala svrhu uplate  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *