Laboratorija za kontrolu hrane končno radi

Nacionalna laboratorija za kontrolu hrane konačno i zvanično dobila akreditaciju da može da radi posle 20 godina čekanja i uloženih 20 miliona evra.

.

Nedimović i Fabrici u laboratoriji Foto Z. Jovanović

Konačno dočekasmo i to. Posle dobijanja i zvanične akreditacije od nadležnog sertifikacionog tela, nadležni u Srbiji su potvrdili da će se konačno znati i kvalitet i bezbednost hrane koju jedemo, a da ne zavisimo od analiza koje rade privatne laboratorije.

– Posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra, ovom akreditacijom dobijen je i “srpski generalštab za bezbednost hrane” – rekao je Nedimović. – Ovim se uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju i ispunjavaju se standardi za izvoz. Bilo je bitno da posle dve decenije stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorije, nego da one samo rade. Sada će se ući i u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika.

Više puta otvarana, uglavnom uprazno jer nikada nije bila u funkciji, više za potrebe kojekavih kampanja, Laboratorija za kontrolu hrane i fitolaboratorija sa bankom biljnih gena, konačno je posle 20 godina dobila i akreditaciju da može da radi. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EK u Srbiji Sem Fabrici, su obišli ove ustanove, koje se nalaze u okviru Direkcije za nacionalne laboratorije u Batajnici.

Nakon akreditovanja laboratorija, uzorci na mikotoksine, pesticide, teške metale, veterinarske lekove i druge materije, više neće morati da se šalju u inostranstvo, već će se to raditi kod nas.

– Sigurno je da će neki biti ljuti na nas što je ovo otvoreno, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji, jer će u svakom trenutku znati šta jedu – rekao je minister Nedimović,. – To će biti na nezavisan način utvrđeno od strane države. Inače, za opremanje laboratorije Srbija je do sada izdvojila osam miliona evra, dok je EU donirala 7,5 miliona. Ostatak su bili troškovi. Sada je država obezbedila novac da laboratorija nastavi normalno da funkcioniše.

Foto Z. Jovanović

U laboratorijama sada može da se kontroliše sve. Od mesa, mleka, voća i povrća, pa do semena. Uz to, kako je objasnio ministar Nedimović, u Srbiji sada postoji i akreditovana metoda za kontrolu malina na prisustvo noro virusa, koji je inače čest problem našim malinarima, kada izvoze. Upravo zbog toga, evropske institucije predložile su da se proizvodi iz Srbije izuzmu od kontrole na prisustvo ovog virusa.

– Posle akreditovanja Srbija ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji, ali i za izvoznike – istakao je Fabrici. – Oko 70 odsto srpskog izvoza ide na tržište EU. Uz to, donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU, u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane. Ovo je i jedna od stavki u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU. Glavno pitanje bila je nezavisnost laboratorije, a ona je sada nezavisna.

Pre otprilike godinu dana otvorena je i dugo iščekivana Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu mleka. Tokom perioda akreditacije, analizirano je oko 50.000 uzoraka mleka. Ova laboratorija je izuzetno važna, kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.Na osnovu njihovih rezultata, Ministarstvo poljoprivrede od sledeće godine će premije za mleko isplaćivati na osnovu kvaliteta.

Ovom prilikom rečeno je da će od januara, Srbija obezbediti lakši pristup IPARD sredstvima, svim zainteresovanim poljoprivrednicima koji žele da ulažu u preradu proizvoda. Kako je objasnio Nedimović, najveći problem budućim prerađivačima je obezbeđivanje hipoteka pri izgradnji prerađivačkih kapacita uz korišćenje IPARD.Kako je juče rečeno, EU je stvorila mogućnost da Srbija u okviru IPARD programa raspolaže sumom od 175 miliona evra, a Fabrici je procenio da bi to sa kofinansiranjem od Vlade Srbije i samih poljoprivrednika trebalo da bude oko 400 miliona evra podrške.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *