Počinje tretiranje komaraca

U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji sutra počinje zaprašivanje (tretman larvi komaraca), sa ciljem da nas zaštiti od ovih insekata, koji prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji!

Prema obaveštenju Veterinarsko-specijalističkog instututa Kraljevo, sutra ( sreda, 12. jun) počinje tzv. larvicidni tretman komaraca na teritoriji Kraljeva i Vrnjačke Banje, koji će vršiti preduzeće EKOZAŠTITA d.o.o. iz Beograda.

Tretmani će trajati ukupno četiri dana, sbakog dana od 9 do 18 časova.

Zanimljivosti o komarcima:

– postoje, kako se pretpostavlja, duže od 400 miliona godina

– ima ih oko 3.500 vrsta

– prosečan komarac težak je oko 2,5 miligrama

– prosečna ženka komarca uzme oko petomilioniti deo jednog litra krvi tokom hranjenja

– komarci ne ujedaju nasumice (oni posmatraju kretanje) otkrivajući infra-crvene zrake toplih tela i hemijske signale (privlače ih ugljendioksid i mlečna kiselina, između ostalih hemikalija) na razdaljini od 25 do 35 metara

– spadaju u najsporije insekte i lete brzinom od 1- 2.4km/h

– naučnici su u okviru studije na Arktiku otkrili svoje grudi, ruke i noge i registrovali čak 9.000 uboda komaraca po osobi za jedan minut; ovim tempom nezaštićen čovek bi izgubio polovinu svoje krvi u roku od dva sata)

– ženke komaraca samo uzimaju obrok krvi radi polaganja jaja, dok se mužjaci hrane nektarom.

– frekvencija kretanja krila komaraca je 300-600 puta u sekundi.

komarci kao insekti prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji (prenosioci su raznih bolesti uključujući malariju, denga groznicu i žutu groznicu koje se prenose na ljude i životinje kada se na njima hrane komarci, ali u Srbiji nema ovih uzročnika bolesti)

– kada ženka uzima svoj krvni obrok njen abdomeh se širi i može da primi i do tri puta više krvi od svoje težine.

– komarci preferiraju “O” krvnu grupu, ljude sa višom temperaturom tela, trudnice i ljude koji imaju smetnje u disanju, a sve zato što ove osobe proizvode veće količine ugljen-dioksida koji privlači komarce

– životni vek ženke komarca je od dve nedelje do nekoliko meseci, dok mužjaci žive svega nedelju dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *