Još traju čišćenje i dezinfekcija

I pored dve dezinfekcije, na groblju u Adranima još uvek postoji epidemiološki rizik, pa je sugerisano svima koji bi na Zadušnice da obiđu groblje najmilijih, da to učine paljenjem sveća u najbližoj crkvi

Posle današnje sednice Štaba za vanredne situacije, član Štaba Radoica Kočović rekao je da je od danas pojačana mehanizacija JKP „Čistoća“ kako bi kabasti otpad i mulj iz objekata i dvorišta što pre bio odnet na deponiju, jer tek nakon toga ekipe Zavoda za javno zdravlje mogu da rade dezinfekciju i dezinsekciju poplavljenih terena.

Kočović je pozvao predstavnike mesnih zajednica na saradnju sa članovima Štaba za vanredne situacije, direktorom Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ i direktorom JKP „Putevi“ koji su odgovorni za sanaciju oštećeme infrastrukture: mostova, propusta, kategorisanih i nekategorisanih putnih pravaca, kako bi ta infrastruktura što pre mogla da se, kako je rekao, dovede u normalno stanje. Prema njegovim rečima, Štab je utvrdio način na koji se raspodeljuje nafta i nadzoriše njen utrošak.

Crveni krst Kraljevo, rečeno je danas, obišao je sve porodice za koje je prijavljeno da im je neophodno pružiti pomoć, a pojedine organizacije su takođe delile pomoć u vodi, hrani, higijeni.

Predstavnici Centra za socijalni rad istakli su na sednici Štaba da se više ne mogu izdavati potvrde po kojima je neophodno da se neko iseli iz domaćinstva „zato što imamo bujične vode i postoji opasnost“, zato što bujica više nema. Ukoliko neko ima oštećen objekat u kome ne može da se stanuje, rečeno je, dobiće potvrdu i preko Centra za socijalni rad će dobiti jednokratnu pomoć za smeštaj, dok se objekat ne dovede u ispravno stanje.

I pored napora nadležnih da se groblje u Adranima posle poplava dovede u normalno stanje – tamo još uvek nije bezbedno.

Groblje u Adranima koje je bilo poplavljeno, sada je očišćeno i već dva puta dezinfikovano, međutim, još uvek postoji epidemiološki rizik, što znači da postoji opravdani razlog za sumnju da može biti ugroženo zdravlje ljudi. Molio bih građane Adrana, koji žele da odaju poštu svojim preminulima na Zadušnice, da ovog puta to izostave i verski obred obeleže palenjem sveća u obližnjoj crkvi. Unošenje hrane i, po našim običajima, ljubljenje spomenika, stvorilo bi veliki rizik za dobijanje zaraznih bolesti na tom području. Komunalna policija će ograditi taj prostor, nećemo nikoga sprečavati da prođe, ali bih molio ljude da shvate ozbiljnost sitacije i da ne ugrožavaju svoje zdravlje – rekao je danas direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan.

Prema njegovim rečima, dezinfekcija poplavljenog područja se nastavlja, a on je  zamolio građane da sve prijave podnesu Odeljenju za civilnu zaštitu u Skopljanskoj ulici.

Kada dobijemo potvrdu Odeljenja za civilnu zaštitu da je objekat verifikovan za dezinfekciju, onda se vrši dezinfekcija. Svi objekti će biti dezinfikovani, ali je u pitanju veliko i razuđeno područje.Radimo sa manjim brojem ekipa, ali u narednim danima planiramo da dezinfikujemo sve objekte koji budu spremni. Većina objekata nije spremna, što smo se uverili na terenu, a ne možemo izvršiti dezinfekciju objekta dok se ne uklone sve nečistoće, ne pomere sve stvari, kako bi sredstva koja aplikujemo po tim objektima potpuno delovala, ljudi bili zaštićeni i mogli da se nastave dalji radovi na sanaciji – pojasnio je direktor Zavoda za javno zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *