Organska hrana ima razvojnu šansu

Na Izložbi organskih proizvoda na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i ove godine predstavilo se tridesetak organskih proizvođača sa svojim proizvodima.Od 2011. godine Ministarstvo, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalno udruženje Serbia Organika organizuju Izložbu organskih proizvoda na kojoj mnogi organski proizvođači iz cele Srbije imaju priliku da zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva poljoprivrede promovišu svoje proizvode.Organski proizvodi, kao što su povrće, voće, pečurke, čajevi, meso, jaja, sokovi, džemovi, voćni namazi, sušeno voće, testenine, vino, kao i tradicionalni proizvodi poput ajvara, pinđura našli su put do posetilaca i kupaca.

Od 2011. godine Ministarstvo, poljoprivrede i  Nacionalno udruženje Serbia Organika organizuju Izložbu organskih proizvoda na kojoj organski proizvođači  iz cele Srbije imaju priliku da zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva poljoprivrede  nastupe i promovišu svoje proizvode na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.. Tako je bilo i ove .Od zdravih plodova spravljeni su odlični sokovi, sirupi, džemovi, manazi, ajvar, vina ali i čajevi i kozmetika. Srbija je navikla i na jaču hranu pa ni sada nisu izostali sirevi i suvomesnate đakonije. Ana Dolovac već par godina uživa u svojoj oragnskoj priči, koju inovira svake godine, imajući u vidu da se školovala za ovaj posao .

,, Dolovac Organic bavi se proizvodnjom i preradom organskog voća, proizvodnjom organskih matičnih sokova, organskih sušenih voćnih rolnica, kao i organskog svežeg i brzo smrznutog voća. Sve je krenulo iz porodičnog poljoprivrednog gazdinstva  nedaleko od Novog Sada, a pruža se kao oaza u srcu futoškog atara. Na površini od 3 ha zasnovan je organski zasad voća: kruške, jabuke, aronije, breskve, šljive, ali u našoj bio-bašti sa puno pažnje negujmo i povrće. Put nije bio jednostavan ali smo danas posle skoro decenije rada tržištu ponudili puno toga, pa čak i za one najmlađe što nam je bio osnovni cilj. Teško jeste ali teret nestane onog trenutka kada vam dođu zadovoljni kupci I kada kupuju još veće količine. Negde je to naša zasluga ali imam osećaj i da je svest naših ljudi na većem nivou kada je organska hrana u pitanju.,, kaže Ana

Na severu Banata, Zoltan i Dejana Kurunci uzgajaju mentu, matičnjak, kamilicu i timijan. Kamilica zauzima najveću površinu dok su ostale biljke podjednako zastupljene na preostalih 39 hektara. Svaka biljka ima svoje osobenosti i različito se uzgajaju.Lekovito bilje delom se prerađuju u čajeve, a delom u eterična ulja, destilacijom vodene pare.Dejana drugu godinu za redom pokušava da ubedi posetioce a naročito decu o značaju ispijanja čaja. Ona je svoj značaj pronašla na nepreglednim plantažama lekovitog bilja vojvođanske ravnice. Želi da njene proizvode konzumira prvenstveno domaći kupac.

,, Što se tiče izvoza tu nema greške, interesovanja ima. Ovih dana nas je obišlo puno novih potencijalnih kupaca. Moja želja je kao što vidite da čaj približimo našim potrošačima u Srbiji, prvenstveno deci. Želimo da naše prirodne, zdrave proizvode prvenstveno ponudimo u Srbiji. Mladi smo, mislim da ćemo tek za nekoliko godina moći da govorimo o tome koliko smo uspeli, mada bez lažne skromnosti naši proizvodi Satura organic zaslužuju da se nađu na visokoj lestvici.,,

  Možda se po ispijanju čaja pravimo ,,Englezi,, ali kada je degustacija pirotskog kačkavalja u pitanju ubeđivanja nije bilo. Na licu mesta se pravio, na istom mestu odmah i topio međ nepcima. Da vredi potvrdila i Komisija na Sajmu sa 4 zlatne  medalje. Organska proizvodnja je zahtevnija od konvencionalne. Potrebno je mnogo više ručnog rada i više vremena, što znači veće troškove, zbog čega organski proizvodi ne mogu biti ,,bagatelni,,.

„ Sam proces proizvodnje se ne razlikuje puno, bezmalo je potpuno isti u domenu završne tehnologije. Međutim sve radnje i procesi pre toga, su zahtevniji u odnosu na klasičnu proizvodnju koja je zastupjenija u Srbiji. To podrazumeva da morate da platite sertifikacionu kuću, da ispitujete zemljište, morate da ispitujete ovce. Analize su druge za organsko mleko od klasičnog mleka. To su skuplje analize. Proces proizvodnje je skuplji. Kada ne dodajete kabastu hranu, koncentrate, dobijate manju količinu mleka. Mi smo ove godine predstavili i nove proizvode od kravljeg mleka, koji su kao što vidite dobile odličnu ocenu i kod posetilaca.,, kaže Aco Mančić, organizator praktične nastave u Mlekarskoj školi u Pirotu.

Primetno je da smo ove fodine imali i više izlagača organskih jaja. Nikola Bajić jedan od pionira organske hrane u Srbiji objašnjava koliko vam koka i pod kojim uslovima treba za takav podvig.

,, Za sto koka vam treba prostor od 400 kvadrata, lep proctor gde borave kako u slobodnom odgoju tako i gde su smeštene, letvica za soavanje, gnezda za nošenje jaja. Dakle da koka živi što više u tim prirodnim uslovima, što podrazumeva i da hrana bude organska, što je vrlo značajno. Samim tim je logično da imate organsko jaje koje ima svoju cenu. Danas vole da kažu dali su to one koke koje slobodno po dvorištu kljucaju.,,

   Za Katarinu Milosavljević čini se najteži izazov ove priče, jer danas težimo da podjednako izgledamo i spolja i iznutra. Za lepo negovanu telo, potrebno je vreme, strpljenje i dobra priroda Rtnja odakle stižu latice bilja. U ponudi njihovog brenda „Royal Balm – Prirodna kozmetika“ je 12 proizvoda a najtraženiji su serumi od svih biljaka i krema protiv bora. Zbog organskog sastava rezultat se vidi nakon tretmana, već posle jednog dana. Vrlo su popularni i balzami-labelo za usne, koje koriste podjednako deca, mame i tate.

„Odmah smo ušli u organsku proizvodnju jer je moj prvi cilj bio da biljka bude čista.  Mi od sušenog bilja pravimo macerat koji ima organsko poreklo, a zatim se od te sirovine prave kreme, specijalna ulja ili ekstrati, koji su kod nas 100 odsto u sastavu proizvoda. Sve kreme imaju macerat smilja – ono pobuđuje prirodni kolagen koji gubimo sa godinama. Naši kupci su ljudi koji žele kvalitentiji način života, koji brinu o svom zdravlju, uglavnom su stariji od 35 godina i češće su žene, mada se u poslednje vreme javljaju i muškarci koji su sve to prepoznali. Naravno da je naš najveći uspeha kada nam se vraćaju kao kupci i preporučuju nove. Moram da istaknem i da smo od prošlogodišnje nagrade u organskoj proizvodnji poboljšali tehnologiju ali i obezbedili neophodnu sretifikaciju koja je za nas bila veliki izdatak.,, ističe sagovornica

   Sve u svemu većina kaže da je zadovoljna posetom i prodajom, jer njihovo vreme tek dolazi.Ministarstvo poljoprivrede je u Hali 1a okupilo je 31 organskog proizvođača iz Srbije, kao i one čiji proizvodi nose oznake geografskog porekjla i „Srpski kalitet“ i 12 zanatskih pivara. Mnogi izlagači na Sajam su došli kako bi predstavili svoje proizvode i zadovoljni su postignutim rezultatima jer su potpisali niz ugovora za plasman proizvoda koji će biti realizovani nakon manifestacije. Mi smo predstavili samo neke a vama preporučujemo da ih posetite naredne godine na istom događaju jer svi podjednako zaslužuju vase poverenje.

   Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno, vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je više od 15 puta. Podrška države ne izostaje ni ove godine i to ne mala, ali površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji čine svega 0,6 procenata. U svetu se organski proizvodi gaje na oko 1,5 odsto oranica.

    Stručnjaci ističu da su organski proizvodi bezbedniji i kvalitetniji, a ta proizvodnja ne ugrožava životnu sredinu. Srpsko tržište se i dalje tek upoznaje sa prednostima organskog voća, povrća, mesa i mleka u mnogim zemljama ti proizvodi su sve traženiji. Najveći kupci su Nemačka, SAD, Francuska, Kanada. U svim delovima zemlje ima dobrih preduslova za organsku proizvodnju. Može biti posebno zanimljiva poljoprivrednicima sa manjim posedima, sa svojim ukućanima kako bi kroz organsku proizvodnju ostvarili veću zaradu. Sve je na kraju stvar izbora… šta želimo, kakve su nam ambicije i kakvi su apetiti domaćeg i stranog tržišta. Sonja Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *