Nedelja i četvrtak udarni dani 86. Poljoprivrednog sajma

Tradicionalno, nedelja nakon otvaranja i četvrtak Dan stočara su je najposećeniji dani i ovog  86. Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Bogata ponuda dovela je posetioce iz svih krajeva Srbije, a sajamskim ulicama prošetalo je mnogo onih koji su došli samo da razgledaju. Kako kažu, vole sajam poljoprivrede, iako nemaju nikakve veze sa njom.

Praznik za oči i poneki džep

Na samom ulazu u otvoreni deo sajma pažnju privlači autonomna robotska kosačica „villibot”. Iako njena cena prelazi 94 hiljade dinara, kako kažu njeni prodavci vredi svaki dinar, jer sama određuje ceo posao, bez dodatne brige o gorivu i održavanju.

„Postoji samo inicijalna montaža, odnosno postavljanje kabla koji ograničava travnjak , a nakon toga vi nemate potrebu da o njoj brinete. Ona izlazi svakog drugog dana i održava vaš travnjak. Ako vam smeta da ide po travnjaku u toku dana, vi možete da je ostavite noću i praktično i da je ne vidite, a da vam travnjak bude idealno pokošen”, kaže Miloš Srećković, Agromarket.

Pored raznih mašina, koje su zanimljive i onima koji se ne bave poljoprivredom, kod jednog štanda je posebna gužva. Razlog za to je što se na njemu nalazi najskuplji i najveći traktor „fendt 1050 vario”, čija je vrednost 360 hiljada evra.

„10 50 model, koji ima 517 konja i ima punu opremu, videćete ima duvanje guma iz kabine, može u transportu da se naduva guma na pritisak na 1,6 bara, a na njivi može da se spusti pritisak na 1 bar. Ima okretni volan, tako da može da se vozi u rikverc za neke šumske radove”, kaže Mladen Boban, Inter agrar.

I dok je malo ko o propustio da se fotografiše pored te mašine, vlasnici se nadaju da će pravo neko od njih upravo biti i njegov kupac, jer ako je suditi na osnovu prethodnih godina i najskuplje mašine su na sajmu vrlo brzo otišle u prave ruke. Što se stočara tiče oni su ove godine osokoliki. Pored povećanog broja izlagača, ove godine su I stočari trljali ruke jer je 80% eksponata stiglo do novih vlasnika. Genetički eksponati su takođe novena pa je vlavo goveče viđeno nakon mnogo godina na ovim prostorima…. Najviše pažnje naravno izazvao teškaš Mališa sa blizu 2 tone…..

Stočari Svilajnca, koji na 86. Međunarodnom poljoprivednom sajmu u Novom Sadu učestvuju sa 25 junica simentalske pasmine i dva konja lipicanera, danas su poneli tituli apsolutnog šampiona sajma u govedarstvu, izjavio je Tanjugu predsednik Skupštine opštine Svilajnac, doktor veterine Vladan Rajković.Uz to jedna junica je proglašena šampionkom, jedna je dobila srebrno i dve bronzana odličja i pehare Novosadskog sajma dobila je kolekcija junica.Mlada kobila iz Svilajnca, proglašena je najlepšom na sajmu i nagrađena plaketom, istakao je Rajković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *