Poljoprivrednicima isplaćeni prvi evropski novci

Srbija je u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra i to je pokazatelj vašeg puta ka Evropskoj uniji, izjavila je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stacmar.

Ona je to rekla nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimović na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, a zajednička je ocena da će proizvodi iz Srbije biti još konkurentniji na evropskom tržištu nakon što su izmenjena četiri propisa u sektoru bezbednosti hrane.

“Ideja je da postanemo potpuno kompatibilni sa regulacijom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu. Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti”, rekao je Nedimović.

On je najavio da će za tri meseca biti akreditovana Laboratorija za bezbednost hrane, da je oprema već nabavljena i angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će Laboratirija biti potpuno u funkciji.

Delegaciji EU zahvalio je na podršci Srbiji na njenom putu ka članstvu u Uniji, posebno u sektoru poljoprivrede i to u sva tri poglavlja – poljoprivredne politike, bezebnosti hrane i ribarstva. Podsetio je da je u toku realizacija IPARD projekta, da je 736 aplikacija u postupku, a da je počela isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima.

“To su prvi evropski novci koji su isplaćeni direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije”, rekao je Nedimović.

Delegacija EU pomaže Srbiji, ocenili su njeni predstavnici, ne samo u pogledu propisa i standarda, nego pogotovo na modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije. Jedan od načina pomoći u tom smislu, ocenjuju oni, jeste i IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.

“Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat ‘EU za tebe’ dajemo mehanizaciju, traktore, konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je 175 miliona bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je kojom brzinom će te raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje”, navela je Mateja Norčić Stacmar.

Ona je podsetila da je Srbija već dobila stotinu miliona evra za razvoj poljoprivrede, te pohvalila trgovinsku razmenu između EU i Srbije.

“Više od dve trećine vaših proizvoda je plasirano na tržište EU i na tržište CEFTE. Sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da vaši poljoprivredni proizvodi budu izvoženi na tržište EU i budu konkurentniji”, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Uvodi se red u korišćenju pesticida

Do 2021. godine uradićemo sertifikate i obučiti sve poljoprivrednike o tome kako će, na koji način i kolika količina sredstava za zaštitu bilja moći da bude korišćena, a kasnije će biti uveden red u toj oblasti, izjavio je Branislav Nedimović na 86. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On je naveo da će, kada taj posao bude završen, “svako ko ode u poljoprivrednu apoteku da kupi sredstvo za zaštitu bilju moći da kupi tačno onoliko koliko je propisano”.

Nedimović je podsetio da je pre dva meseca promenjen Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, kojim je predviđena sertifikacija poljoprivrednih gazdinstava u vezi s načinom upotrebe ovih sredstava.

Ministar je pomenuta sredstva za zaštitu bilja uporedio sa svojevremenom upotrebom antibiotika u lečenju ljudi, u smislu da je i u toj oblasti uveden red, što će se desiti i s korišćenjem pomenutih sredstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *