NAJSKUPLJI I NAJPOVOLJNIJI MEHANIZATORI

Maj u Novom Sadu je u znaku Poljoprivrednog sajma. Ove godine će najveća smotra agrara u jugoistočnoj Evropi održana  je po 86. put. Sajamske kapije su bile otvorene od 11. – 17. maja.Međunarodni poljoprivredni sajam na jednom mestu okuplja individualne proizvođače, kompanije, predstavnike udruženja, stručne javnosti i državnih institucija. Ujedno je i mesto prezentacije dostignuća i razmene iskustva, a poljoprivrednicima prilika da nabave nephodan materijal, opremu, mehanizaciju i informišu se o najaktuelnijim temama na brojnim stručnim predavanjima, seminarima i panel diskusijama.

Jedan od najatraktivnijih segmenata je Izložba poljoprivredne mehanizacije. Ove godine ona je bila još veća u odnosu na prethodne i prostire se na oko 35.000 m2, što čini više od polovine izlagačkog prostora majskog sajma u 2019.

Merama agrarne politike i ruralnog razvoja, kojima su putem subvencija utvrđeni različiti vidovi pomoći i podsticaja registrovanim gazdinstvima resorno Ministarstvo olakšava i obnovu mehanizacije.

Pre Poljoprivrednog sajma, u saradnji Ministarstva i banaka, trebalo bi da budu dostupni subvencionisani dinarski investicioni krediti sa rokom otplate do tri ili pet godina i kamatom 3%. Za one iz rubnih područja kamata će biti 1%, ukoliko je rok otplate tri godine. Ministarstvo daje i podsticaj na fakturisanu vrednost, subvencioniše do 50% iznosa, bez pdv-a na kupljene poljoprivredne mašine. Preduslov je da je investicija završena. Pored toga, pravo na subvencije imaju i žene i mladi poljoprivrednici do 40 godina. Oni imaju povraćaj 75% iznosa bez pdv-a, a konkurišu na osnovu predračuna. Polovinom juna kreće i drugi krug IPARD progama za obnovu mehanizacije, a uključuje i traktore. U tu svrhu obezbeđeno je oko 4.7 milijardi dinara bespovratnog novca.   

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Nemačke, Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije.  

U okviru Udruženja predstavljene su firme Agrimatco, Agro Cesla, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, AgroTech, Agrouniverzal, Agrovojvodina mehanizacija, Almex, Delta Agrar, FPM Agromehanika, Interagrar, ITN Group, Jugometal, KITE d.o.o, Kosa Trade, Milurović Komerc, RTI, Stefan Arilje i Titan Machinery.

Na Poljoprivrednom sajmu bili su zastupljeni u celom svetu poznati brendovi traktora i kombajna kao što su „john deere“, „claas“, „new holland“, „case“, „holmer“, „kverneland“, „fendt“, „massey ferguson“, „tafe“,  „yto“, „steyr“, „solis“, „armatrac“, „versatile“, „rostelmash“, „kubota“, „antonio carraro“, „ursus“, „zetor“, „belarus“, „mahindra“, „valtra“, „amazone“, „landini“…

Svakodnevno su prezentovane i poljoprivredne mašine i oprema brendova: „fpm agromehanika“, „majevica“, „kuhn“, JCB, „alpego“,„poettinger“, „manitou“, „grimme“, „pronar“, ,„caffini“, „vogel noot“, „lemken“, „kockerling“, „garspardo“, „machio“, „bergman“, „rinieri“, „joskin“, „kongskilde“, „overum“, „einbock“, „marani“, „faresin“, „weidemann“, „ma/ag“, „HE-VA“, „APV“, „hauer“, „oroš“, „fliegl“, „gregoire besson“, „bednar“, „rauch“, „dal-bo“, „creina“, SAE, „stoll“, „quicke“, „dieci“, „monosem“, „jacto“, „sulky“, „sky agriculture“, „struc muta kmetijska mehanizacija”, „faresin“, „hermes“, „irtec“, „lida“, „hisarlar“, „ferro-flex“, „belshina“, „nortec“ i „matador“…

POSLOVNO UDRUŽENJE UVOZNIKA I IZVOZNIKA POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Agrimatco je postao zastupnik brenda „farmtrac“, indijske kompanije Escorts LTD. Pet novih modela predstaviće na Poljoprivrednom sajmu, a među njima posebno se izdvaja traktor „FT 6075 NETS“ prilagođen za najstrože evropske normative, CRDi motor snage 75 KS, sa klimatizovanom kabinom, podesivom poteznicom, i dodatnim pužnim brzinama. Na sve mašine na štandu je bio odobren popust od 5 do 7 odsto.

Agrocesla je pripremila brojne novitete u ponudi. Prvi put upravo na Novosadskom sajmu predstavili MaterMacc-ovu najnoviju širokorednu sejalicu sa električnim pogonom. Uz veću preciznost, omogućava i veću brzinu setve i sa dosadašnjih 7-8 km/h postiže 12-13 km/h što povećava i radni učinak.  Posetiocima će biti ponuđena i tri nova programa: ratarske prikolice i razbacivači stajskog đubriva brenda „heksagona“, paleta grubera i kratkih tanjirača „land stal“, kao i vučene prskalice proizvođača Jar-Met. Sajamske cene su pripremljene za sve mašine, a posetioci posebne pogodnosti mogu da očekuju prilikom kupovine noviteta.

Agroglobe na Sajam donosi „new holland“ traktore koji ispunjavaju sve norme za konkurs preko IPARD programa. Noviteti kod priključaka marke „kuhn“ su kombinacija roto drljače i mehaničke žitne sejalice radnog zahvata od 3 m, vučena žitna sejalica za direktnu setvu model „es-pro“ 6000, plug model MM 153 4+1 sa visokim klirensom do grede 90 cm. Dvoosovinske prikolice „wielton“ od 10 i 14t takođe će biti promovisane na novosadskom sajmištu, kao i specijalizovani adapter za suncokret italijanskog proizvođača „fantini“ i sistemi za navodnjavanje sa tehnologijom upravljana preko interneta. Uz specijalne uslove finansiranja, traktora i kombajna, putem kradita banaka, pogodnosti plaćanja kombajna u robi, Agroglobe najavljuje i akcijsku cenu najprodavanijeg modela trakora T6050.

Agromehanika AC predstavila je voćarske traktore od 50-90 KS i ratarske traktore od 100-130 KS, italijanskog proizvođača SAME.

Agropanonka stigla sa nekoliko noviteta u odnosu na prošlu godinu. Četiri nova modela „mahindra„ traktora sa duplom vučom – 50, 60, 80 i 90ks. Kod priključnih mašina i zalivnih sistema biće predstavljeni novi modeli „zaslaw“ prikolica, zalivni sistemi „yuzuak“, rasturivač stajnjaka i cisterna za osoku „tinaz“, „hisarlar“ vertikalni silo mikser, balirka, balerina i međuredni kultivator „ozduman“. Popusti za traktore će biti od 300 do 1.500 evra, dok će priključne mašine i zalivni sistemi biti jeftiniji od 5% do 10%. Kao i prethodnih godina, Agropanonka će subvencionisati kamate za kupca na rokove od 1 do 5 godina.

Novi model „steyr“ traktora „profi 4125.“ i „armatrac“ traktor 1254, od 125 KS noviteti su koje na Sajam donosi AgroTech. Popusti će biti odobravni od 5 do 10%.

Agrouniverzal je nastup na Sajmu iskoristila za promociju balirke za kvadratne bale indijskog Shaktimana, a popusti do 2 % biće odobreni na ceo asortiman.  

Jubilej, 15 godina od kako su „ yto“ traktori na našem tržištu obeležiće Agrovojvodina. Tim povodom na sajmište stigli redizajnirani modeli traktora „yto-504“. Jedan od noviteta će biti i proširivanje programa na zelenu liniju pod brendom „pronar“. Prvi put biti izložene diskosna kosačica i sakupljač, a u ponudi će biti i novi modeli „lemken“ i „kongskilde“ priključnih mašina. Kako bi poljoprivrednici lakše došli do kvalitetnih mašina Agrovojvodina će ih podržati popustima, akcijama i pogodnostima otplate.

Kao i svake godine, kompanija ALMEX doo je predstavio mnoštvo savrememnih mašina, koje  naprednom tehnologijom i tehničkim inovacijama odskaču i ubrajaju se u najuži krug kvalitetnih, preciznih i pouzdanih mašina, ispred svog vremena. Posetioci će na njihovom štandu moći da vide  mehanizaciju i novitete renomiranih svetskih proizvođača, kao što su „claas“, „gaspardo“, „lemken“, „umega agro“, „caffini“…

Dva nova „landini“ traktora „landpower MkII 145 T-Tronic T3“ od 141ks i „6-135H T4f“ od 126ks, kao i  atomizer marke „nobili“ premijerno predstavlja Delta Agrar. Sajamska akcije će biti na dva modela traktora „landini 5-110D T4i“ od 107ks i voćarski traktor „REX 4-080 F T4i“ od 76ks. Popusti će biti od 6-8 %, odnosno oko 2.000 evra po traktoru. Delta Agrar je od marta asortiman proširio i proizvodima italijanskog proizvođača Nobili.

Poljoprivredne mašine iz svoje proizvodnje po cenama nižim za 10 % predstaviće kompаnije FPM Agromehanika, a nastup na Sajmu upotpuniće ponudom „solis“ traktora, koji će biti jeftiniji 3 %.

Nove modele traktora „valtra“ A114 i T194V SmartTouch, vinogradarski traktor „fendt 211V“, kao i Fendtovu presu „rotana 130F“ i kosačicu „slicer 3670 TLXRC“ i  prikolicu za transport bala „farmtech dpw 1800“ predstaviće Inter Agrar. Sajamski popust 5 % biće odobren pri kupovini traktora „valtra“ od 165 KS i dok će od 195 KS biti snižen 10 %.

ITN na Poljoprivrednom sajmu predstavlja novu serija teleskopskih utovarivača „manitou new ag“ sa modelima „mlt 733“ i „new ag mlt 733“. Najveći silažni kombajn koji je do sada prodat u Srbiji „krone big x 770“ sa novim „liebcher“ motorom snage 770ks biće još jedan od noviteta na štandu ITN-a. Od ove godine ITN je proširio asortiman „masscar” sejalicama. Uz posebne kreditne linije sa bankama i lizing kućama, tokom sajma će veće mašine biti ponuđene po ceni nižoj oko 3% odsto, a  sitnija mehanizacija 5%.

Generalni zastupnik John Deere u Srbiji, Kite d.o.o, na Sajmu je premijerno izložio  kombajn velikog kapaciteta sa aksijalnim sistemom izvršaja „john deere s 770“, kao i modele „john deere“ traktora 8320R, 6095 MC, 6135 M, 5090M, 6120M i 5075 E. Novina u ponudi iz asortimana proizvođača Kuhn su „optimer 4003“ vučena kratka tanjirača za redukovanu obradu zemljišta, „cultimer L 300 NSM“ – gruber za konzervacijsku obradu zemljišta, roto-drljača sa nazubljenim paker paljkom „HRB 302 D“ i „levsak“ – dizalica/kran za Jumbo vreće. Iz „alpego“ programa stiže podrivači sa hidraulično podesivim valjkom namenjeni za traktore do 160 KS i preko 300 KS. Pored poljoprivredne mehanizacije,  a u agronomskom kutku, biće predstavljen program repro materijala renomiranih svetskih kuća. Poseban akcenat će biti na tehnologijama koje je Kite Zrt razvio u Mađarskoj, a sada su dostupne i farmerima u Srbiji. Od ove godine u prodajnom asortimanu KITE d.o.o. su proizvodi belgijske kompanije Joskin,  nemačkih proizvođača mašina za obradu zemljišta i negu useva RABE, kao i  ekskluzivni proizvodi za folijarnu prihranu kompanija Milagro i Cosmocel. Kompanija KITE d.o.o. je u saradnji sa OTP bankom i OTP lizingom, pripremila specijalnu sajamsku ponudu finansiranja, kao i specijalne sajamske popuste do 3 %.

Milurović Komerc od noviteta za ovu godinu izdvaja „kubota“ vučene ratarske prskalice, koja će nakon premijere na sajmu Sima u Parizu, prvi put u regionu biti izložena na Novosadskom sajmu. Ponuda je proširena i saradnjom sa italijanskim proizvodjačem platformi za branje u voćnjacima  Revo. Akcijski popusti biće odobreni za pojedine modele traktora, kao i za većinu „kubota“ priključnih mašina.

RTI je na Sajmu premijerno predstavio traktore „steyr profi s control 8“, „bashak 2080“ – voćarski traktor sa kabinom i „bashak 5120 autopwershift“, kao i „bashak“ telehandler,  sejalicu „sfoggia discover“ i „poettinger“ plug servo 45M. Biće odobreni popusti do 5%, kao i prodaja  kroz specijalne sajamske akcije.

Novu mašinu za obradu vinograda proizvođača Rineri prezentovao Stefan Arilje, a posetioci su imali 5 do 10 % niže cene na njihov asortiman.

Titan Machinery  donosi unapređen kombajn Case IH Axial-Flow serije 250 koji predstavlja osveženje sezone 2019, sa automatskim komandama koje povećavaju produktivnost kombajna i olakšavaju rad rukovaoca. Među traktorskim novitetima posebno će se istaći „case ih puma 220 multikontroler“,  opremljen da zadivi sve goste. Premijerno je izložena i sejalica „optima V 6 SX“, šestoredna sejalica za okopavine, savršena za poljoprivrednike kojima je potrebna mašina sa različitim širinama redova i velikom brzinom setve. Po promotivnim cenama biće ponuđeni traktori i mehanizacija za koje se dodeljuju podsticaji Vlade Republike Srbije.

CENA DA SE SMRZNEŠ

Svima je dozvoljeno da se fotografišu, ali samo retki imaju mogućnost da kupe najbolje mašine na Poljoprivrednom sajmu. Ove godine, među najskupljim eksponatima našli se univerzalni kombajn marke „claas“ koji košta 514.000 evra, a posetioci su moglida ga vide na Almexovom štandu. „Krone“ silažni kombajn, koji je po ceni odmah iza njega, košta blizu pola miliona evra, izložio je ITN. Skupocene univerzalni kombajne, skuplje od 300.000 evra, „john deere“, „new holland“ i „case ih“ na Sajmište donose Kite d.o.o, Agroglobe i Titan Machinery. Najskuplji traktor izložio Inter Agrar „fendt 1050 vario“, a košta 360.000. Iako izgledaju nedostižno, prema dosadašnjim iskustvima, najskuplje mašine najbrže „odu“.

DO NOVE MEHANIZACIJE UZ POPUSTE I POGODNOSTI

Poljoprivrednici iz zemlje i iz regiona koji planiraju da kupe mehanizaciju čekaju sajamske dane, jer znaju da će na Poljoprivrednom sajmu biti niže cene. Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravaće popuste od 2 do 10 odsto. Važiće za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje se u saradnji sa finansijskim institucijama pripremaju za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *