Još ne radi laboratorija za kontrolu mesa

Uprkos najavi ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će do „aprila, maja“ sa radom početi akreditovana nacionalna referentna laboratorija za kontrolu hrane, ona još nije počela radi, a na Batajničkom drumu gde je smeštena direkcija radi se i dalje samo ispitivanje kvaliteta mleka.

Danas Piše: Lj. B.13. maja 2019. 18.00 Izmenjeno: 15. maja 2019. 04.02

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Do aprila-maja dobićemo akreditovanu državnu nacionalnu referentnu laboratoriju za kontrolu ostale hrane. Imamo fitosanitarnu laboratoriju tako da se taj sistem direkcije nacionalnih referentnih laboratorija polako zaokružuje“, najavio je pre nekoliko meseci Nedimović.

Kvalitet hrane u Srbiji kontrolišu privatne laboratorije, a plan je bio i to je i deo na koji se Srbija kroz pregovore o pristupanju Uniji obavezala EU, da se formira laboratorija koja će na državnom nivou da kontroliše kvalitet mleka i mesa. Laboratorija koja kontroliše kvalitet mleka počela je sa radom decembra prošle godine, dok se kvalitet hrane još uvek ne kontroliše u ovoj ustanovi, već se proizvođači upućuju u druge institute koji se time bave.

Nedimović je, najavljujući prethodnih meseci otvaranje laboratorije koja će kontrolisati kvalitet mesa rekao kako će se na taj način „zaokružiti kontrola celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina“.

Integrisani informacioni sistem za upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane u koji je EU uložila 1,3 miliona evra javnosti je predstavljen još novembra 2017, a tada je ministar poljoprivrede najavio i početak primene za 1. januar 2018. Integrisani sistem podrazumevao je povezivanje Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije, kako bi se sa jednog mesta bolje upravljalo bezbednošću hrane i štitilo unutrašnje tržište.

Kontrola mleka od decembra

Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka radi od decembra prošle godine, a proizvođači su dužni da dva puta mesečno testiraju svoje proizvode u ovoj laboratoriji. Pitanje otvaranje nacionalne laboratorije aktivirano je 2012. kada je došlo do „afere aflatoksin“, odnosno kada je utvrđeno da je nivo aflatoksina u mleku koje se proizvodi u Srbiji na znatno višem nivou od onog koji je propisan u EU. Trenutno je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku kod nas 0,25 mikrograma po litru, dok je u zemljama EU to ograničenje na 0,05 mikrograma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *