Leskovački povrtari najavljuju proteste, ljuti na velike trgovinske lance

Nezadovoljni trenutnom situacijom na tržištu gde velike trgovine ne kupuju domaće povrće, već uvoze, dok domaći proivođači ne mogu da izvezu svoje povrće iz Srbije, udruženje „Povrtari juga“ organizovaće protest 22. maja u 11 sati ispred Gradske uprave Leskovac. Povrtari poručuju da su već neke količine kupusa bacili, a da ne žele da slična situacija bude i sa krastavcem i paradajzom.

Organizator protesta Dalibor Kocić iz leskovačkog sela Svirce objašnjava da su rešili da organizuju protest jer žele da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreću, a kao najveći ističe nekontrolisan uvoz, prenose Južne vesti.

„Revoltirani smo, jer imamo velika ulaganja, a ne možemo ni to što smo uložili da vratimo. Želimo da razgovaramo sa novim ministrom poljoprivrede, da mu iznesemo naše zahteve i predloge. Nek se uvozi slobodno roba, ali kad stigne domaća roba, može da se poveća carina na to uvozno povrće. I da cena bude konkurentna našoj. A ne oni uvezu sa budzašto cenom i obore i našu cenu. I kad prođe sezona ispadne da smo radili džabe“, kaže Kocić.

Po njegovim rečima, problem je što veliki trgovinski lanci ne otkupljuju povrće od domaćih proizvođača, već uvoze iz Severne Makedonije, Albanije i drugih zemalja.

„Nisu hteli da kupe kupus od nas, a nismo mogli da izvezemo, tako da smo poklonili kupus i nešto prodali po 10-15 dinara, a ostatak smo bacili“, kaže Kocić.

Napominje da tek sledi prodaja paradajza i paprike, pa se nadaju da će do tada rešiti probleme oko prodaje i izvoza. Povrtari se nadaju da će im gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pomoći i da će ih “spojiti” sa ministarstvom. Izvor: Južne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *