Lažno maslinovo ulje „preplavilo“ Evropu

Prodaja falsifikovanog maslinovog ulja postala je uobičajna čak i u zemljama koje su najveći proizvođači ulja od maslina, poput Španije i Italije.

Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama s hranom koriste tzv. „lampante ulje“, lošiju varijantu maslinovog ulja kako bi ga razredili i potom ponudili kao svoj proizvod, upozorava Europol. U pitanju je maslinovo ulje koje se ne može da se konzumira.

U akciji OPSON koja je ciljala kriminalne grupe koje se bave preprodajom krivotvorene ili pokvarene hrane zaplenjeno je čak 260.000 litara ovoga ulja.

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a 260.000 zaplenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamiralo se i prodavalo kao pravo, odnosno kao „ekstra devičansko maslinovo ulje“, navodi Europol.

U racijama koje su sprovedene u Italiji i Španiji zaplenjena su četiri automobila, 91.000 evra i razna dokumentacija.

Italijanski istražitelji su na Siciliji i u Toskani pretražili tri fabrike maslinovog ulja, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje. Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a uzeti su i uzorci maslinovog ulja. Jedna od tih kompanija je kažnjena jer nije na ispravan način označavala svoje proizvode.

Za lampante maslinovo ulje karakteristična je povećana kiselost, nepoželjni ukus i izrazito neprijatan miris, zbog čega nije pogodno za ljudsku upotrebu. Europol pojašnjava i da pojam „lampante“ potiče iz vremena kada se ovo ulje upotrebljavalo kao gorivo u uljanim svetiljkama.

Pojava lažnog maslinovog ulja je, kako navode stručnjaci, izazvao je splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, većih cena, veće potražnje…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *