Milan Prostran, utisci u 2019. godini

Milan Prostran (Foto: Youtube screenshot)

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu i agroekonomski analitičar, diplomirao je agrarnu ekonomiju 1971. godine u Beogradu. Profesionalno se bavio problemima iz oblasti poljoprivrede i razvoja sela na različitim funkcijama.

Bio je pomoćnik predsednika Saveznog komiteta za poljoprivredu, pomoćnik saveznog sekretara za poljoprivredu SFRJ, podsekretar u Saveznom ministarstvu za poljoprivredu i Saveznom ministarstvu za privredu. Obavljao je i funkciju sekretara za poljoprivredu u Privrednoj komori Jugoslavije i u Privrednoj komori Srbije.

Objavio je veći broj naučnih i stručnih radova, a učestvovao je u pisanju većeg broja planskih dokumenat iz oblasti agrara, kao i recenzija različitih studija.

Pitali smo Milana Prostrana šta je, prema njegovom mišljenju, obeležilo 2019. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

– Ovu godinu obeležila je skromna poljoprivredna godina i jesenjasuša, a problemi u setvi pšenice odraziće se na narednu godinu. Obeležili su je i međunarodni ugovori o slobodnoj trgovini u istočne zemlje, u koje lično ne verujem. Problem je veliki uvoz hrane, pre svega mesa, kao i nastavak pada ukupnog broja stoke.

PROMAŠAJ GODINE

-Nesnalaženje u liberalizaciji tržišta, uvoz proizvoda od svinjskog mesa, koje nikada nismo uvozili, i neobjektivan optimizam kada su u pitanju šanse za izvoz u dalekoistočne zemlje.

LIČNOST GODINE

– Sportisti, pre svega Novak Đoković i odbojkašice, koji nam održavaju optimizam. Oni su vodilja i mogu da nas ohrabre. Naravno, najviša tačka su poljoprivrednici, koji nam obezbeđuju hranu, iako u veoma skromnim finansijskim uslovima.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

– Najvažnije je da imamo mir u Srbiji, jer živimo u trusnom vremenu, kada se svet “ljulja”. Potrebno je da se očuvamo kao nacija, da očuvamo mir.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

– Prodaja zemljišta strancima, kao opšteg dobra, i loš odnos prema zemljištu. Trebalo bi da se ugledamo na Evropsku uniju, koja je donela niz mera da se očuva ovaj prirodni resurs i koja brine o biodiverzitetu zemljišta.

ŠTA OČEKUJETE U 2020. GODINI?

– Očekujem da nam klimatski uslovi budu naklonjeni, da imamo berićetnu i rodnu godinu. Takođe, očekujem da će država da shvati da je poljoprivrednik važan subjekat u privredi, te da mu omogući veće subvencije. Potrebno je omogućiti malim i srednjim gazdinstvima, kojih je 80%, da se okupe i da se bave proizvodnjom. Stopa rasta bi trebalo da bude od 5% do 10%, a više cene sirovina stimulans da bi se poljoprivrednici bavili ovom delatnošću. Kada je reč o samoj proizvodnji, očekujem da poljoprivrednici koriste punu agrotehniku, kvalitetno đubrivo, deklarisano seme i da vode računa o kvalitetu mesa i mleka, kako bi bili uspešni.    e Kapija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *