Klub A proslavio godi[njicu uspešnog rada

Više od 250 poljoapotekara učestvovalo u kreiranju novog plana za podršku poljoprivrednicima. Nakon godinu dana postojanja, u beogradskom hotelu Crowne Plaza, okupilo više od 250 poljoapotekara, članova Kluba A i razgovaralo o postignutim rezultatima, kao i novom planu realizacije pomoći srpskim poljoprivrednicima, kao i poljoapotekarima u 2020. godini.

Prema istraživanju koje je 2012. godine obavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, utvrđeno je da je prosečna veličina individualnog gazdinstva u Srbiji izrazito mala, pri čemu čak 94,5 odsto gazdinstava poseduje manje od 10 hektara.

Imajući u vidu ove podatke, u periodu maj – oktobar 2019. godine, urađeno je istraživanje ključnih problema i potreba malih srpskih poljoprivrednika sa gazdinstvima do 50 hektara, na uzorku od 1000 ispitanika, a u organizaciji Klub-a A.

Istraživanje je utvrdilo da mali srpski poljoprivrednici, kojih u Srbiji ima oko 400.000, u najvećoj meri potražuju pomoć poljoprivrednih stručnjaka u koje imaju najviše poverenja oko tekućih problema na gazdinstvima, kao i savete stručnih lica u poljoapotekama oko postojećih pesticida (insekticida, herbicida, fungicida) i mineralnih đubriva, radi što uspešnije sanacije problema i prevencije agrokultura.

Ono što je standardan, tekući problem u agraru jeste nepostojanje komunikacije između tri glavna segmenta: dobavljača, maloprodaja i kupaca, kao i neuređen sistem u smislu dugovanja.

Dušan Jovanović

Cilj Kluba A je da kroz poljoapoteke kao provajdere omogući poljoprivrednicima jednaku prezentaciju svih postojećih proizvoda prisutnih u maloprodajama širom Srbije, bez pristrasnosti i opterećivanja srpskog seljaka lobističkom pristupu prodaje, da edukuje srpske domaćine o dejstvima različitih hemijskih sredstava na agrokulture, poduči o važnosti prevencije i pomogne da se poljoprivredna sezona ostvari sa najboljim rezultatom.

Na konferenciji Kluba A, o postignutim rezultatima, iskustvima poljoapotekara u susretu sa srpskim poljoprivrednicima, kao i novim planovima za 2020. godinu, govorili su direktor marketinga, gospodin Dejan Reljin i komercijalni direktor, gospodin Dušan Jovanović.

Ono što smo uvideli iz istraživanja jeste nepovezanost i nedostatak komunikacije između dobavljača, poljoapoteka i krajnjeg korisnika. Klub A treba da objedini sva tri segmenta, da kupcima obezbedimo potrebno znanje i informacije kako bi oni mogli da svoju primarnu proizvodnju podignu na viši nivo. Takođe nam je cilj da omogućimo neometan tok novca kroz sva tri segmenta, kako bi agro sektor bio produktivniji” – rekao je Dejan Reljin, direktor marketinga.

Dejan Reljin

Dejan Reljin objasnio je da marketinške aktivnosti Kluba A nisu usmerene na komercijalnu stranu niti upućene na promociju proizvoda, već isključivo na obaveštavanje srpskih poljoprivrednika o novom maloprodajnom konceptu, mestu gde mogu da dobiju svaku stručnu pomoć i savete o proizvodima koje koriste, a takođe i da do njih dođe informacija o finansijskom rasterećenju.

“Ovo je jedinstven projekat ikada realizovan u maloprodajama u agraru. Ono što ćemo obezbediti jeste likvidnost, a rizike poslovanja prebaciti na nadležne institucije. Finansiranje same poljoprivredne proizvodnje će se, sa dosadašnje čuvene sveske, prebaciti na banke, gde ćemo imati mnoge pogodnosti, kao i beskamatno kreditiranje. Kopča koja jeste nedostajala je banka, kada je reč o povezivanju dobavljača, maloprodaja i kupaca. U samom predfinansiranju mi obezbeđujemo kompletnu infrastrukturu uključujući i finansiranje sa velikim brojem mesečnih rata i omogućujemo pristup velikom broju artikala na samom prodajnom mestu.”kaže Dušan Jovanović, komercijalni direktor.

Vlasnica poljoapoteke iz Malog Požarevca, gospođa Snežana Gajić, o konceptu Klub-a A kaže:

“Članstvo u Klub-u A znači da više nismo sami i da imamo ekipu ljudi koji stoje iza nas i pružaju nam kompletnu podršku. S druge strane, naši kupci dobijaju kompletnu ponudu na jednom mestu, ne moraju da obilaze apoteke radi jednog proizvoda, imaju savetodavnu uslugu i edukaciju. Mi apotekari već godinama pokušavamo da rizik poslovanja prebacimo na banke, što je izuzetno teško, jer naši poljoprivrednici nemaju vremena da idu u banke i skupljaju papirologiju. Klub A nam omogućuje da svi odahnemo i da sistem bude konačno regulisan.”

Inače, Klub A je novi maloprodajni koncept u agrobiznisu, osnovan 2018. godine, a koji okuplja više od 250 poljoprivrednih apoteka u Srbiji sa idejom da srpskim poljoprivrednicima obezbedi mesto gde će, osim pasivne kupovine, biti u mogućnosti da dobiju kompletnu ponudu, prave stručne savete o postojećim proizvodima na našem tržištu, njihovoj primeni, efektima koji se postižu upotrebom, finansijsko rasterećenje, ali i  savete poljoprivrednih stručnjaka iz različitih institucija o tekućim, lokalnim i urgentnim problemima sa kojima se poljoprivrednici susreću na svojim gazdinstvima inače i u toku sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *