,,Morava,, poletela

Sa aerodroma „Morava“ kod Kraljeva 17. decembra, pet meseci od otvaranja, poleteo prvi avion sa putnicima ka prestonici Austrije. Ipak i ovoga puta se čekalo jer je Avion ATR 72 kompanije “Er Srbija” ka Beču trebalo je da poleti u 7.55, ali je let zbog magle bio odložen do podneva.

   Ovim letom uspostavljen je redovni avio-saobraćaj na aerodromu „Morava“.Karata za prvi let iz Kraljeva nije bilo u slobodnoj prodaji, a ka austrijskoj prestonici, između ostalih, krenuli su predstavnici Vlade, lokalnih samouprava i upravnih okruga.Svi koji su bili među prvim putnicima, nadaju se da su letovi ka austrijskoj prestonici samo prvi korak i da će “Morava” doprineti privrednom i turističkom razvoju centralne i zapadne Srbije. istakao je  pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić. 

    ,, Ono što smo godinama očekivali konačno smo i dočekali -da Raški, Moravički, Šumadijski i Rasinski okrug konačno dobiju i jedan svoj aerodrom“.On je istakao da se ovim letom obeležava nekoliko izuzetno važnih stvari.

    „Prva je da smo uspeli da osposobimo aerodrom „Morava“ još za Vidovdan ove godine. Let je protekao na najbolji mogući način, a današnjim letom smo pokazali da su svi radovi i ulaganja koja smo imali na ovom aerodromu potvrdili njegovu osposobljenost i za korišćenje u uslovima smanjene vidljivosti odnosno za instrumentalne prilaze. Druga važna stvar za sam aerodrom je da je ovim letom i konačno počeo redovan avio-prevoz sa aerodroma „Morava“. Treće,i možda najvažnije, u skladu sa zahtevom regiona Zapadne Srbije i Šumadije, mi smo, po Odluci Vlade, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uspeli da obezbedimo i takozvane linije u javnom interesu. Zaključili smo ugovor sa našim avio-prevoznikom, nakon međunarodnog tendera o prevozu, na linijama u javnom interesu na relaciji Kraljevo-Beč i od marta očekujemo i avio-prevoz na relaciji Kraljevo-Solun“, rekao je pomoćnik ministarke i zahvaliosvima koji su na bilo koji način pomogli da do prvog leta sa „Morave“, ali i svih narednih, dođe.

     Da će liste želja putnika biti proširene potvrdio je i direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.

   „’Aerodromi Srbije’,kao operater,učinili su sve da počne redovno odvijanje saobraćaja sa aerodroma „Morava“. Građani i privreda regiona Šumadije i Zapadne Srbije imaće priliku da sa „Morave“ lete u toku zimske sezone ka Beču, a u toku letnje i ka Solunu po izuzetno povoljnim cenama našim domaćim avio-prevoznikom.Nadamo se da ovo nije kraj, radimo na proširenju ponude i verujem da će u vremenu koje dolazi imati i veći broj i veći izbor destinacija ka kojima je moguće leteti sa aerodroma „Morava“ i još bolje uslove za prihvat i otpremu putnika, prtljaga i robe“, poručio je Zdravković

 Prvi avion kompanije “Er Srbija” poleteo je danas, nekoliko minuta pre podneva, sa aerodroma “Morava” kod Kraljeva ka Beču, a čelnici Čačka, Kraljeva i Vrnjačke Banje kažu da je za građane centralne i zapadne Srbije to ispunjenje dugogodišnjeg sna.

     Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je izjavio da je to istorijski dan za Raški, Moravički i Zlatiborski okrug, jer će sada građani tog kraja umesto za tri sata do Beograda putovati pola sata, a do Beča sat i po. Kako je istakao generacije Kraljevčana su sanjale ovaj dan.Želja im se ispunila-da iz rodnog grada putuju na evropske destinacije -avionom.

    „Prvi put iz Lađevaca poleće avion za Beč. Pre samo nekoliko godina,od Kraljeva do Beograda bilo je potrebno više od tri sata autom, a danas iz Lađevaca do Beča stižete za svega sat i po avionom. Mislim da je to još jedan dokaz napretka ovog dela Srbije, podrške koju Kraljevo i Čačak imaju od predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije. Očekujem da će u narednim godinam a, izgradnjom Moravskog koridora, otvaranjem fabrika „Leoni“ i „Taj grupe“u Kraljevu, „Forverk“u Čačku, čitav zapadni i centralni deo Srbije dobiti ono mesto koje zaslužuje. Kraljevo će postati industrijski grad, koji je dobro infrastrukturno povezan sa svim gradovima u Srbiji, ali i sa inostranstvom. Očekujem da je ovo početak novog života grada na Ibru i da ćemo u godinama koje slede govoriti samo o uspesima i o dobrim rezultatima“, poručio je dr Predrag Terzić, uz najavu daje linija za Beč samo prva linija koja će saobraćati sa aerodroma „Morava“ i da će u narednim godinama biti otvarane linije ka Turskoj, Nemačkoj i drugim evropskim destinacijama. „

    Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović je naglasio da je ovaj dan decenijama čekan i podsetio da su pre nekoliko dana počeli radovi na izgradnji auto-puta. „Uz aerodrom „Morava“,imaćemo dve strateške investicije koje će promeniti način života i u Raškom okrugu i u ovom delu Srbije. To će biti od velikog značaja za razvoj turizma. Tu su Vrnjačka Banja, Kopaonik, Zlatibor..najbolje turističke destinacije koje Srbija ima, duhovni centri… Nadam se da će to dovesti mnogo novih gostiju, da ćemo turističku ponudu podići na viši nivo.Aerodrom će otvoriti i mogućnost novih privrednih investicija“, poručio je načelnik Raškog upravnog okruga.

    On je najavio da će se u narednom periodu raditi i velika kargo pista, koja će moći da primi i najveće avione, namenjena pre svega izvozu robe koja se proizvodi u ovim okruzima, kaoi za uvoz iz inostranstva. Takođe, planirana je izgradnja velikog kargo centra,što će dati mogućnost za razvoj poljoprivrede.„Danas su ovde sa nama privrednici iz oba okruga,mogu da kažem vrlo uspešni, da ne kažem najbolji. Nije bilo mesta za sve, ali se nadam da ćemo i njima omogućiti da vrlo brzo sa „Morave“ odlete u svet, završe posao i da se vrate. Ono što je najvažnije, omogućili smo našoj deci da sa aerodroma „Morava“ mogu da odu u svet, ali sa povratnom kartom, da mogu da se vrate, jer će ovde u narednim godinama biti dobra destinacija za bolji i kvalitetan život“, poručio je Simović

    Gradonačelnik Čačka Milun Todorović deli mišljenje sa kraljevačkim kolegom da je ovo veliki dan za sve stanovnike centralne i zapadne Srbije, dodajući da za njih počinje “nova era”.Rezultai u turizmu se ovim letom povećavaju, baš ko i privredni skor  podseća i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović

 Za potrebe novog aerodroma, nabavljeno je i novo savremeno vatrogasno spasilačke vozilo vredno milion evra. Privrednici Kraljeva takođe nisu krili zadovoljstvo

Aerodrom će mnogo značiti privredi Kraljeva, jer će naši poslovni partneri moći mnogo brže da dođu do nas. Kad bude i auto-put dobijaćemo nove kupce i sa njima brže i bolje sarađivatismatra Radojko Janić, osnivač „Radijator inženjeringa“.

     Za Kotlenik promet koji živi i radi baš u ovdašnjim Lađevcima, dan za generacije i budućnost ističe Milomir Tošović jedan od direktora i vlasnika ovog uglednog Brenda nesne industrije.

   ,,Osećam se više nego prijatno. Ovo je istorijski dan za našu decu za nas, za privredu ovog kraja. Bićemo bliži svetu, a opet stvoriti uslove da deca odu, vide nauče I vrate u ovu našu lepu Srbiju. Ja se nadam da će ovaj aerodrome pomoći posebno turizmu I poljoprivredi,,

Iz resornog ministarstva se čulo da će sledeće godine na “Moravi” početi izgradnja nove piste na koju će sletati veći putnički i transportni avioni.Privrednici su posebno iščekivali otvaranje aerodrome. Brži protok roba, lakši izvoz, kraći put do kupca i novca.

.Da sa aerodroma „Morava“ u Lađevcima kraj Kraljeva ponovo lete put Beča, zainteresovani će imati priliku već u petak, 20. decembra 2019. godine.

   Za običan svet ukoliko Morava bude nalik niškom Konstantinu, put sverskih metropola biće bliži i jeftiniji. “Er Srbija” će ka Beču u zimskom redu letenja saobraćati dva puta nedeljno, utorkom i petkom, a u letnjem tri puta.Od proleća se dva puta nedeljno očekuje i sezonska letnja linija ka Solunu.

   Do 2012. godine u aerodrom „Morava“ uloženo je oko 12 miliona evra, početkom ove godine još oko milijardu dinara, a nedavno i dodatnih 157 miliona dinara.Država će ove dve linije, do kraja 2021, subvencionisati sa oko 5,6 miliona evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *