Digitalizacija u poljoprivredi

16.decembar 2019, Novi SadU Novom Sadu održana je konferencija Digitalizacija u poljoprivredi koju su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Damjan Stanonik i predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević

Konferencija je održana u organizaciji Privredne komore Srbije, Agencije za agrarna plaćanja i ruralni razvoj Republike Slovenije, a uz podršku PKV.

– U prvih 10 meseci ove godine ostvarena je ukupna robna razmena između Republike Srbije i Republike Slovenije u obimu od 977 miliona evra i predstavlja povećanje od 1,4 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Slovenija zauzima 13. mesto u ukupnoj robnoj razmeni Srbije sa svetom. Istovremeno, ukupna spoljnotrgovinska razmena Vojvodine i Slovenije za prvih 10 meseci tekuće godine iznosi 307 miliona evra, što je povećanje od osam odsto u odnosu na posmatrani period u prethodnoj godini. Vojvođanski izvoz u Sloveniju porastao je za devet odsto i iznosi 193 miliona evra, a uvoz za šest odsto i iznosi 114 miliona evra – rekao je predsednik Vučurević u svom obraćanju.

On je istakao da postoji mnogo perspektivnih sektora u saradnji naše dve privrede.

– Izdvojio bih poljoprivredu i prehrambenu industriju kao zamajce razvoja naše saradnje. Iz tog razloga, posebno mi je drago što će današnja Konferencija biti posvećena poslovnom modelu Agencija za agrarna plaćanja i iskustvu Slovenije i njenih institucija – rekao je Vučurević i dodao:

– Podsetiću vas da se Republika Slovenija nalazi na 12. mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju u periodu od 2010. do 2018. godine sa ukupnim investicijama od skoro 573 miliona evra. Obim slovenačkih direktnih investicija u AP Vojvodinu u poslednjih petnaestak godina iznosi 705 miliona evra, čime Slovenija zauzima peto mesto na listi zemalja koje investiraju u Vojvodinu. Istovremeno, vrednost investicija srpskih kompanija u Sloveniji prelazi 300 miliona evra.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je pet načina za pravljenje jače i održivije poljoprivrede, a prvi je uvođenje sistema za navodnjavanje, gde je naglasila da je do sada, kroz Abu Dabi fondove, napravljeno ukupno 14 sistema za navodnjavanje – 11 u Vojvodini i ostali u centralnoj Srbiji. Kao drugu stvar, istakla je elektrifikaciju polja.

– Treća stvar važna je automatska protivgradna zaštita, sa čime smo, nažalost, opet krenuli od nule. Do kraja mandata imaćemo tri sistema automatske protivgradne zaštite, a želimo i da ostvarimo saradnju pre svega s BiH, jer je važno da se regionalno povezujemo. Jedan sistem je završen s domaćom industrijom, „Trajalom“, i daje odlične rezultate – rekla je Brnabnić, a kao četvrtu i petu stvar, navela je sistem modernizacije i digitalizacija:

– Digitalizacija ide u dva smera kada su u pitanju informacioni sistemi i administrativni postupci.

Foto: pkv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *