“Klanica nije slučajno postala žarište, ovaj bolesni sistem mora da se okonča”: Nemci sumnjičavi

Beta | 19. jun 2020.

Nemačko Ministarstvo poljoprivrede je podržalo sprovođenje istrage u klanici gde je korona virusom inficirano nekoliko stotina, a hiljade tek treba testirati

Nemačko Ministarstvo poljoprivrede je podržalo sprovođenje istrage u klanici gde je korona virusom inficirano nekoliko stotina, a hiljade tek treba testirati.


Vlasti u grada Giterslo na zapadu Nemačke saopštile su da je 730 zaposlenih u fabrici za pakovanje mesa klanice “Grupe Tenis” (Toennies) zaraženo korona virusom a prema podacima od srede, još 73 osobe su pozitivne na kovid 19.

“Stotine zaraženih na samo jednom mestu. Takvi uslovi su neodrživi”, rekla je ministarka poljoprivrede Julia Klekner i dodala da podržava vlasti Severne Rajne-Vestafalije na čijem tlu se nalazi ogromna fabrika, koje su pokrenule istragu izvora infekcije.

Posle niza pojava zaraze u klanicama, Vlada Nemačke je obećala da će suzbiti praksu korišćenja podizvođača koji često zapošljavaju strane radnike i smeštaju ih u skučen prostor. Ali neki od poslanika su upozorili Vladu da bi u tom slučaju firme mogle pobeći u inostranstvo.

Sindikalni aktivisti su rekli su da je inefekcija u jednoj od najvećih nemačkih klanica, u kojoj je zaposleno oko 7.000 ljudi, pokazala potrebu za promenom.

“Nije slučajno da je klanica ‘Tenis’ postala žarište koronavirusne infekcije”, rekao je Fredi Ađan, zamenik predsednika Sindikata NGG koji predstavlja radnike u industriji hrane i pića.

Ađan je rekao da se radnici koje dovode podizvođači u “katastrofalnim radnim i životnim uslovima”.

“Ovaj bolesni sistem mora da se najzad okonča”, rekao je Ađan. “Odluka Vlade koja uključuje zabranu rada na ugovori mora se u potpunosti sprovesti u zakonodavnom postupku”.

“Tenis” je rekao da bi infekcija mogla biti povezana s nedavnim putovanjima radnika, posebno iz Istočne Evrope, kada su granice ponovo otvorene.

Ali eksperti pitaju da li je tako madovna zaraza se više slučajeva nego što imaju neke zemlje za jedan dan, mogla biti izazvana samo putovanjem. “Izgleda da radni uslovi u klanicama nisu baš u skladu s higijenskim merama potrebnim sada”, rekla je Isabela Ekerle, šefica centra Univerziteta u Ženevi za virusna oboljenja.

“Veliki broj (zaraženih) zaposlenih ukazuje na neotkriveni ‘super-šireći događaj’ u toj kompaniji, koji se već neko vreme odvija”, rekla je ona.

Portparol kompanije “Tenis”, Andre Filštete, rekao je da bi uslovi u oblastima u kojima se tranžira meso, takođe mogli imati ulogu, rekavši da je tamo temperatura “između pet i 12 stepeni Celzijusa, atmosfera je u vlažna, ima aerosola i virus se zato može širiti vazduhom”.

Karl-Jozef Lauman, ministar zdravlja Severne Rajne-Vestfalije, rekao je da je zaraza u “Tenisu” “intenzivna”, i da je dve trećine svih testova pozitivno.

“Naravno da me malo brine šta će se pojaviti kada narednih dana testiramo ostalih 6.000 radnika”, rekao je on.

Zvaničnici su rekli da je još 10 osoba iz jugoistočne i istočne Evrope takođe imalo pozitivne testove u okrugu Gitersloh, iako nisu radili u fabrici mesa.

Taj region je tražio od nemačke vojske da pomogne u masovnom testiranju radnika klanica.

Nemački dnevni izveštaji o broju infekcija su se ponovo vratili na iznad 500 u četvrtak, i to bez slučajeva iz Gitersloha.

Nemačka ima skoro 190.000 obolelih od KOVID-19 i 8.868 umrlih od početka epidemije, ukazuju podaci amerikog univerziteta “Džons Hopkins” koji se smatraju najpotpunijim u svetu o pandemiji.

Erneut Corona in Schlachthof, erneut Kritik an Fleischindustrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *