ZADUŽIVANJE SRBIJE PO VIŠIM KAMATAMA OČEKIVANO

Buduće pozajmice zavisiće od više faktora, ocenjuje analitičar Sofijanić za Biznis.rs

19.6.2020. Marija Jovanović 1

Srbija je prošlog meseca izašla na međunarodno finansijsko tržište i prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra. Na taj način naša zemlja jedina je u Evropi koja je u vreme pandemije korona virusa izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti.

Prošlomesečno zaduživanje Srbije izdavanjem sedmogodišnje evroobveznice u vrednosti dve milijarde evra sa godišnjim kuponom od 3,125 odsto i stopom prinosa od 3,375 odsto, ostvareno je po stopi koja je značajno viša čak i u odnosu na emisiju desetogodišnje obveznice emitovane u novembru prošle godine (1,5 odsto i 1,25 odsto respektivno), kaže za Biznis.rs finansijski analitičar “M&V Investments” Andrija Sofijanić.

Ostvareno pogoršanje u uslovima za međunarodno zaduživanje bilo je i očekivano, usled rasta rizika zbog globalne pandemije virusa”,navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, dati rast u zahtevanoj stopi prinosa od strane investitora sasvim je realan, naročito ako se ima u vidu da Srbija nije članica EU, niti Evropska centralna banka ima obavezu da otkupljuje naše obveznice, za razliku od obveznica država članica EU, koje ostvaruju znatno niže stope prinosa u odnosu na našu evroobveznicu.

“Uslovi za buduće zaduživanje na međunarodnom tržištu će zavisiti od kombinovanog uticaja spoljnih i unutrašnjih faktora, odnosno od ekspanzivnosti monetarnih politika FED i ECB, kao i od fiskalne i monetarne politike NBS, ali i od toga da li će se desiti drugi krug širenja virusa i potencijalnog vraćanja restriktivnih mera i samim tim uslovljenog pada privredne aktivnosti”, kaže Sofijanić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *