Zašto Srbija uvozi bumbare

20. Jun. 2020

Foto:Facebook

I u Srbiji, kao i u svetu, pčele sve više nestaju, pa se mnogi pojedinci i udruženja bore da spreče nestanak ovih malih plemenitih bića. U svemu tome malo ko se zapita šta je sa bumbarima i zašto njih Srbija zapravo uvozi iz inostranstva. Odgovor daje Srđan Dragojević, diplomirani inženjer poljoprivrede i vodeći uvoznik bumbara u Srbiju.

Pre svega, treba rešiti dilemu zašto se bumbari uvoze u Srbiju.

“Oni su bitni jer pospešuju oplodnju useva. A razlika između slabije i dobro oplođenih biljaka može biti u prinosu i 40 odsto”, priča naš sagovornik i ističe da oni nisu konkurencija pčelama.

I sada je jasno zašto su toliko bumbari poželjni. Ipak, tu je i pitanje koja je razlika između njih i pčela, odnosno šta to s biljnim kulturama mogu bumbari što pčele ne mogu.

“Pčele ne idu na neke cvetove, pre svega na cvet paradajza za koji se bumbari najviše i koriste. U tome je jedina razlika. Bumbari idu i na cvet dinje, jagode, borovnice i tu je velika razlika, pogotovo u zatvorenom prostoru, u plastenicima. Stoga mi sve što uvezemo distribuiramo proizvođačima ovih kultura.”

Autor:Nevena Dimitrijević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *