Kako na pčelinjak?

21. marta 2020.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je link za podnošenje zahteva za dobijanje dozvole za odlazak na pčelinjak.

Zahtev se podnosi Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, najmanje 48 sati pre željenog kretanja, ali odobrenje daje MUP, a ne Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo samo prosledjuje zahtev MUP-u. 

MUP zahteva da sve rubrike budu popunjene, što znači i rubrika u koju se upisuje broj poljoprivrednog gazdinstva, tako da su u problemu oni koji ga nemaju, molimo Ministarstvo da se eventualno pronađe način da se to prevaziđe, ali za sada još uvek nema rezultata, jer ne odlučuju samo oni. 

VRLO JE VAŽNO da znate da u jednom danu možete podneti samo jedan zahtev! 

                                USLOVI ODLASKA NA PČELINJAK 

Pčelar može na pčelinjak da ide isključivo automobilom. Nigde uz put ne sme da se zaustavlja. NIGDE. Ni na benzinskoj pumpi, NI BILO GDE DRUGDE! Neka vam benzin prethodno pripremi neko mlađi iz porodice ili susedstva, takođe uz maksimalne mere opreza. Kada se posao na pčelinjaku obavi, ista pravila važe i na putu kući! Ako se ova pravila budu kršila, odobrenje za sve nas će biti UKINUTO! Odobrenje je dobijeno na „obrazu“ i postignutom autoritetu SPOS-a i SPOS stoji iza toga da će pčelari poštovati dogovorena pravila. Nemojte se igrati NI SLUČAJNO! Ovo je veoma ozbiljno vreme da bismo se igrali sa ovakvim stvarima. Nemojte da mali broj neodgovornih uništi ovakvo postignuće! 

  PROCEDURA DOBIJANJA DOZVOLE 

Ceo postupak dobijanja dozvole je potpuno elektronski, da bi se izbegli socijalni kontakti sa ljudima. Prema tome, oni koji nemaju kompjuter ili pametni mobilni telefon (na kome se takođe može popuniti zahtev), moraće da nađu nekoga iz porodice ili susedstva ko ima, ali taj mora da ima i mejl.

Onda treba popuniti obrazac na linku OVDE, koji je prilagođen i za nas pčelare. Popunite ga najmanje 48 sati pre nego što želite da krenete na pčelinjak za svaki planirani odlazak posebno. Od podataka treba uneti: ime i prezime, JMBG, broj lične karte, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj, ID stajališta, katastarska opština stacionarnog pčelinjaka, broj parcele katastarske opštine, okrug, opština, adresa, kontakt telefon, mejl, datum odlaska na pčelinjak, datum povratka sa pčelinjaka, sat polaska na pčelinjak (pošto pčelari idu uglavnom rano na pčelinjak, ne postoji mogućnost da izaberete da krećete recimo u 5 sati, već za kretanje izaberite 24 sata tj. ponoć, a kod selidbe recimo možete od 20 sati da izaberete), sat dolaska sa pčelinjaka, agrotehnička mera koja se sprovodi (izabraćete opciju RADOVI NA PČELINJAKU, bez obzira da li radite oko pčela ili selite pčele). Možete izabrati da vam dozvola traje nekoliko dana. Iz padajućeg menija koji određuje poslove u stočarstvu koje ćete raditi, izaberite poslednju opciju RADOVI NA PČELINJAKU. 

Kada pošaljete zahtev, u roku od 48 sati dobićete odobrenje na mejl. NIKAKAV DOKUMENT vam nije potreban za kretanje, jer taj dokument bi neko morao da vam izda, a onda se opet dolazi do socijalnih kontakata. Zato je sve i osmišljeno da bude elektronski. Čim se vama da odobrenje, istog trenutka bićete ubačeni u specijalnu aplikaciju koja je dostupna policiji. Kada vas policija zaustavi, tražiće vam lična dokumenta i proveriti da li vas ima u aplikaciji. Ako vas ima, znači da ste dobili dozvolu za kretanje i pustiće vas da nastavite dalje. 

Zapamtite da u jednom danu možete podneti samo jedan zahtev. 

Ako neko prekrši zadata pravila, pokrenućemo proceduru da bude izbačen iz SPOS-a, jer ponavljamo, SA OVIM NEMA IGRANJA, jedva smo uspeli da dobijemo ovo odobrenje!!!! 

Smatramo da su sada svi videli koliko je bitno biti dobro organizovan i da je to jedini ispravan put u budućnost kojim možemo pobediti sve izazove, i zato pozivamo članove SPOS-a da se ponašaju ozbiljno i odgovorno kao i do sada, a nečlanove da se učlane u SPOS i pomognu svima nama zajedno da budemo još jači i sposobniji za još veće rezultate. Jer, da nije bilo SPOS-a i njegovog ozbiljnog dugogodišnjeg rada i postignutog autoriteta i ozbiljnosti koju su nadležni prepoznali, pčelari sada ne bi mogli da idu na pčelinjake. Mi državu NIKAD nismo slagali i prevarili, nemojmo to ni sad činiti! 

NARAVNO, ova procedura je besplatna i dostupna svima, ne morate biti član SPOS-a da biste je koristili, ali morate biti SAVESNI. Budite odgovorni! Strogo poštujte proceduru! 

Na kraju napominjemo da se ova procedura može koristiti i za kretanje tokom noći, kada važi za sve pčelare (ne samo za 65+ u gradovima i 70+ u selima), jer je noću totalna zabrana kretanja za sve.

Idemo dalje! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *